I klippet ovan kan du höra två av kockeleverna på Lindengymnasiet berätta om sina tankar om yrket.
– Vi har haft en nedgång i antalet sökande som vi försöker åtgärda med olika projekt, berättar biträdande rektorn Åsa Ersson.
Öppet hus, studiebesök och kocktävlingar inför niondeklassare har lett till att söktrycket var något bättre till höstterminen 2023.
För att öka programmets status ansöker nu skolan om en certifiering från branschorganisationen Visita.
– Det görs nu en genomlysning för att se att vi gör rätt saker och för att öka kvaliteten på vår utbildning, säger Åsa Ersson.
Så ser det ut på restauranggymnasierna i SÖrmland
Lindengymnasiet, Katrineholm: 15 av 16 platser på restaurang- och livsmedelsprogrammet är fyllda. Året innan var det betydligt färre.
Rinmangymnasiet, Eskilstuna: 32 antagna till höstterminen 2023, det finns några ytterligare platser lediga.
Nyköping strand, Nyköping: 39 av 40 antagna till höstterminen, vilket är rekord för skolan. 33–36 är det vanliga. Under pandemin var det bara 25 elever som sökte.
Prins Wilhelmgymnasiet, Flen: Skolan har bara konditorinriktning och det har inte varit någon som sökt den på flera år.
Thomasgymnasiet, Strängnäs: Restaurangsatsningen Culinary craft fick läggas ner efter bara några år på grund av för dåligt söktryck