Johan Eriksson är elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindengymnasiet. Han står vid en skärbräda i ett restaurangkök och hackarlök

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Lindengymnasiet i Katrineholm där Johan och Ebba utbildar sig till kockar och hör dem berätta om hur de ser på framtiden. Foto: Otilia Bogen/SVT

Så hoppas Lindengymnasiet locka fler restaurangelever

Uppdaterad
Publicerad

Flera restauranggymnasier i Sörmland har årligen svårt att fylla platserna. Lindengymnasiet i Katrineholm hoppas nu få en branschcertifiering för att locka fler sökande.

I klippet ovan kan du höra två av kockeleverna på Lindengymnasiet berätta om sina tankar om yrket.

– Vi har haft en nedgång i antalet sökande som vi försöker åtgärda med olika projekt, berättar biträdande rektorn Åsa Ersson.

Öppet hus, studiebesök och kocktävlingar inför niondeklassare har lett till att söktrycket var något bättre till höstterminen 2023.

Åsa Ersson, biträdande rektor på Lindengymnasiet i Katrineholm, ser certifieringen som en marknadsföringsåtgärd men också som ett sätt att kvalitetssäkra utbildningen. Foto: Otilia Bogen/SVT

För att öka programmets status ansöker nu skolan om en certifiering från branschorganisationen Visita.

– Det görs nu en genomlysning för att se att vi gör rätt saker och för att öka kvaliteten på vår utbildning, säger Åsa Ersson.

Så ser det ut på restauranggymnasierna i SÖrmland

Lindengymnasiet, Katrineholm: 15 av 16 platser på restaurang- och livsmedelsprogrammet är fyllda. Året innan var det betydligt färre.

Rinmangymnasiet, Eskilstuna: 32 antagna till höstterminen 2023, det finns några ytterligare platser lediga.

Nyköping strand, Nyköping: 39 av 40 antagna till höstterminen, vilket är rekord för skolan. 33–36 är det vanliga. Under pandemin var det bara 25 elever som sökte.

Prins Wilhelmgymnasiet, Flen: Skolan har bara konditorinriktning och det har inte varit någon som sökt den på flera år.

Thomasgymnasiet, Strängnäs: Restaurangsatsningen Culinary craft fick läggas ner efter bara några år på grund av för dåligt söktryck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.