Hör professor Jonas Stier om handslagets framtid efter pandemin. Foto: SVT

Professorn om handslagets framtid efter pandemin: ”Kollektiva minnet är kort”

Uppdaterad
Publicerad

Sättet att hälsa på varandra under pandemins inledning ändrades snabbt. Att vi helt kommer att återgå till det normalläge som var innan pandemin tror inte Jonas Stier, professor i socialt arbete vid Mälardalens högskola.

– Vad är ett normalläge? Allt förändras hela tiden. Se bara på smarta telefoner och hur vi använder den tekniken, som har förändrats på bara tio år, säger han.

Handslagen nästan försvann och ersattes av armbågshälsningar, varianter av att hälsa med fötterna eller bara med en vinkning.

– Det intressanta är att hälsandet i sig finns kvar, det tar vi inte bort. Vi behöver sätt att hälsa, säger Jonas Stier.

Intressant för forskare

Vanligtvis kan en så här omfattande beteendeförändring ta flera år men i och med pandemin har det gått väldigt fort, menar Jonas Stier.

– Vi som forskat i kulturella variationer när det gäller hälsningar och icke verbalt språk har fått se det hända på riktigt och på hemmaplan, säger han.

• I videon ovanför hör du Jonas Stier om framtiden för handslaget och hur vår sociala interaktion har påverkats av pandemin

För- och nackdelar med digitalt liv

Jonas Stier menar också att pandemin har lett till en del fördelar, då vi kan ta del av föreläsningar och annat utan att behöva åka långt. Men det är också saker som har gått förlorade i och med det digitala livet.

I klippet nedan pratar Jonas Stier om fördelar och nackdelar med möten på distans.

Hur vill du hälsa då restriktionerna släpps?

Stanna upp och hälsa! • Tycker att vi stressar för mycket. Överallt stressas det. Vi ska alltid hinna med lite till och lite till... Tänk om vi skulle tänka tvärtom? Stressa mindre och ännu mindre... Och alltid stanna upp och hälsa.

Johnny Jonsson • Jag kommer att hälsa precis likadant som innan pandemin, undvika handkontakt, puss på kind och framförallt inte kramas, löjlig sedvänja för oss nordbor. Jag har sett hur folk nyser och snorar o händer och sen tar i någons hand, ledstänger, rulltrappsband, you name it, RYSLIGT och onödigt. Räcker med att morsa och byta några ord.

Tomas • Viktigt att lära sig hälsa.

Må bra! • Börja dagen med ett glatt Hej! Du mår bra! Den du möter mår bra!

Kajsa • Hej!
Ibland kan man inte låta bli att undra varför en del inte hälsar?

Alice • Saknar Magdalena Ribbing och hennes kloka ord. Att hälsa. Att tacka. Det lilla som är så stort men så viktigt

Hålla ut ett tag till! • Handslag, famntag, klapp eller kyss? Hålla distans + munskydd ute i samhället ett tag till måste vi nog. Men ett hej, en nick, en vink är ok just nu

I Konsumbutiken - Hej! • Om vi inte hälsar blir vi då inte osynliga? I min Konsumbutik hälsar vi på varandra. De vi träffar vecka efter vecka år efter år säger vi hej till och byter ett par ord. Det är trevligt!

Vi måste därför alla bjuda till för att det ska bli trevligt. Börja dagen med att hälsa... • Visa omtanke genom att hälsa. I pandemitider kan vi vinka. Stanna upp en bit ifrån varandra och prata. Vi får ett så känslolöst samhälle om vi inte hälsar, stannar upp för att prata en stund. Det är när vi bryr oss om varandra som gör att vi mår bra. Vem minns inte arbetsplatser där det varit trevligt - en god stämning mot arbetsplatser där man knappt vill gå till.

Lära sig att hälsa! • Att lära sig att hälsa är viktigt! Alla skolor borde lära sina elever att hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.