Kommunal i Sörmland är uppdelat i tre sektioner: sektion nord (Eskilstuna och Strängnäs), sektion nordöst (Nyköping, Trosa, Oxelösund och Gnesta) samt sektion nordväst (Katrineholm, Vingåker, Flen och Region Sörmland).
– Vi har ett två- till trehundra medlemmar som berörs om det här träder i kraft i alla våra kommuner utom Oxelösund, säger Petra Lindqvist, ordförande för Kommunal sektion nordöst.
Läget ser nästan likadant ut i sektion nord.
– Vi har en del privata äldreboenden och hemtjänstpersonal i Eskilstuna och Strängnäs som arbetar under avtalen som berörs, så det kan nog vara ett par hundra personer som berörs, säger Magnus Eriksson, ordförande för Kommunal sektion nord.
Har kört fast
Sedan i december har Kommunal och Almega Vårdföretagarna förhandlat om villkoren för 55.000 anställda inom privat vård och omsorg, samt äldreomsorg. Förhandlingarna har dock kört fast, enligt Kommunal som nu hotar med konflikt.
Enligt fackförbundet står striden kring den särskilda lönesatsning på yrkesutbildade som man fick igenom för offentliganställda i avtalet med Sveriges kommuner och regioner.
Kartläggning pågår
Just nu pågår arbetet i både Kommunals sektion nord och nostöst med att kartlägga vad och var medlemmarna som berörs av en eventuell strejk. Detta för att kunna nå ut med viktig information till medlemmarna om vad som sker, och vad man som berörd kan behöva tänka på.
– Det här väcker mycket oro och många tankar. Men jag tycker också att det är viktigt att poängtera varför vi gör det här. Vi vill att våra privatanställda medlemmar ska ha samma förutsättningar som dem inom kommun och region. Speciellt i år där vi har sett hur hårt våra medlemmar kämpar och hur lite värde det tycks ha hos vissa arbetsgivare, säger Petra Lindqvist.
Vårdföretagarna menar dock annorlunda.
– Vi motsätter oss inte en extrasatsning på yrkesutbildade, men kostnaden måste rymmas inom de ramar vi är överens om på den svenska arbetsmarknaden. Den modell för lönesättning som vi har i Sverige garanterar stabilitet och goda villkor för både medarbetare och företag. Den har också, genom åren, gett ordentliga reallöneökningar för alla yrkesgrupper. Vi håller oss till den svenska modellen och vill teckna avtal inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans, säger Antje Dedering, Vårdföretagarnas förbundsdirektör, i ett uttalande.
SVT Sörmland söker även Kommunals sektion nordväst för en lägesbild.