Mannen delade ett inlägg på Facebook i januari som visade hur flera israeliska militärer mejas ner av en lastbil och skrev ”Gud är stor” och en smileysymbol med texten ”känner sig nöjd”. Inlägget väckte starka reaktioner och nu tas mannen ur sin tjänst på kommunen.
– Vi har gått en svår balansgång, vi måste ta hänsyn till våra medarbetares yttrandefrihet och vad som gäller rent arbetsrättsligt. Men den tredje dimensionen är vilka värderingar vi har som kommun, då har vi landat i det här, säger Pär Eriksson.
Får åtta månadslöner
Kommunen har kommit överens med mannen att han lämnar sin tjänst. I utbyte får han åtta månadslöner, så någon uppsägning i juridisk mening är det inte tal om.
– Jag tror inte det hade gått rent arbetsrättsligt. Nu prövade vi det inte, men det hade blivit en lång process som varken varit bra för oss som arbetsgivare eller för honom, säger Pär Eriksson.
– Han har uttryckt viss förståelse för vår inställning även om han inte håller med. Det handlar om att ge och ta, vi vill ge honom en chans att hitta en annan anställning även om det inte kommer att bli hos oss, därför får han lön i åtta månader.
LÄS MER: Kommunanställd i Eskilstuna ”gillade” dödlig attack
Såg inget fel med att hylla attacken
Några dagar efter att facebook-inlägget hade upptäckts så togs mannen ur tjänst. Han har tidigare sagt till P4 Sörmland att han inte ser något problem med att hylla en attack på militärer eftersom östra Jerusalem är ockuperad mark.
Mannen sitter också i ledningen för en moské i Eskilstuna som polisen har ögonen på efter att personer med kopplingar till moskén har rest till krigets Syrien för att ansluta sig till jihadistgrupper.
Kan bli aktuellt med kommun-värderingar
I nuläget finns det inget regelverk som bestämmer vilka värderingar anställda i Eskilstuna kommun måste ställa upp på. Med anledning av det här fallet har man därför börjat titta på om det går att förtydliga på något sett.
– Vi har påbörjat ett jobb med våra jurister. Det är mycket att tänka på, det behövs kanske någon form av tydliggörande men samtidigt måste vi vara väldigt försiktiga. Börjar vi dra gränser för vad man får tycka och tänka är vi illa ute, säger Pär Eriksson.