Kommunens specialgrupp jagar bidragsfuskare i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun har sedan förra året en specialgrupp som arbetar med att försöka stoppa felaktiga utbetalningar och bidragsfusk i kommunen. Gruppen har lämnat in flera anmälningar till polisen men endast ett fall har lett till åtal.

– I mina ögon så skulle polisen kunna komma åt mycket tyngre problematik om man faktiskt fokuserade på bidragsbrotten, säger teamledaren Simon Brunner.

Sedan gruppen bildades har tolv polisanmälningar upprättats. Av dem har ett fall lett till åtal och ett annat ärende slutat med strafföreläggande.

I det första fallet har en man åtalats misstänkt för att ha fuskat till sig 118 000 kronor i försörjningsstöd. I det andra fallet har en kvinna fått ett strafföreläggande efter att ha beviljas försörjningsstöd på totalt 17 307 kronor under 2020. Kvinnan hade då samtidigt fått lön av två olika arbetsgivare.

– Poängen med den här problematiken är att den syns inte om man inte gräver i den, säger teamledaren Simon Brunner.

Över 230 miljoner kronor i försörjningsstöd

Eskilstuna kommun betalade över 230 miljoner kronor i försörjningsstöd under förra året. 10 till 20 miljoner kronor kan vara felaktiga utbetalningar. Siffrorna bygger på ett antagande som man gjort utifrån rapporten Läckaget i välfärdssystemen som kom 2019 efter det att regeringen tillsatt en utredning.

Men ni betalade ut över 230 miljoner kronor i försörjningsstöd, hur kan ni inte ha koll på hur mycket som var fusk?

– Det är en bra fråga. Inom socialtjänsten har vi tidigare inte haft någon som kontrollerar det här. Det har funnits en tillit på välfärdssystemet om att de som söker försörjningsstöd är de som har rätt till det. Det kanske är ett naivt tankesätt men det blev samtidigt startskottet för att bilda en grupp som ser var pengarna går någonstans, säger han.

Bättre anmälningar

Polisen säger till SVT att anmälningarna om fusk med försörjningsstöd som inkommit från Eskilstuna kommun har en bättre kvalitet sedan kommunens specialgrupp bildades under förra året. Polisen säger samtidigt att man inte hinner utreda de brotten i den takten man vill göra.

Vilka är det som fuskar och vilka metoder använder de? Hör teamledaren Simon Brunner berätta i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.