– Jag skrev förslaget utifrån min oro och kunskap om att det är mycket trafik vid skolorna som leder till en ond spiral där föräldrarna är otrygga med att låta sina barn gå eller cykla själva, säger Kristina Nyström.
Med sitt medborgarförslag hoppades Kristina bland annat på att kommunen skulle bygga en avlämningsplats för bilar längre bort från skolentrén. Men hon hoppades även på att skolan skulle informera föräldrarna med fördelar att välja bort bilen.
Godkänt av kommunstyrelsen
Ansvariga nämnder har ställt sig positiva till Kristinas medborgarförslag och valt att samarbeta för att förverkliga det. Förslaget har godkänts i kommunstyrelsen och nu är det upp till kommunfullmäktige att ge sitt svar den 31 januari.
– När vi får ett konkret uppdrag kommer vi börja med en kartläggning för att se var barnen bor i förhållande till skolan. Detta för att kunna se hinder och farligheter på vägen, säger Björn Rabenius, förvaltningschef på samhällsbyggnadsnämnden.
Hoppas på attitydsförändring
Kristina Nyström är glad över att kommunen valt att jobba utifrån hennes medborgarförslag, men menar samtidigt att man valt att titta mer på trafiksäkerheten snarare än att jobba med kommunikationen där föräldrarna får lära sig varför det är bättre att cykla eller gå.
– Poängen med mitt förslag var i första hand att kommunen skulle jobba med att informera föräldrarna och i andra hand att titta på trafiksäkerheten, men nu blev det mer fokus att titta på gatorna, säger hon.
Kommunen menar dock att man tänker titta på båda aspekterna.
– Vi har som mål att föreslå vandrande skolbussar för sådana initiativ ser vi väldigt positivt på, säger Björn Rabenius.