– Många Pridefestivaler runt om i landet handlar väldigt mycket om kommers och företag som ”pinkwashar” sig. Och partier som går i Prideparaden kan få en stämpel som queervänliga trots att de inte har jobbat aktivt för våra frågor, säger Vincent Almgren.
Hen är en av arrangörerna bakom den alternativa queerfestivalen Etown Queer Fest som inleddes på fredagen.
Drogfri festival
På Balsta musikslott i Eskilstuna kan deltagarna under två dagar lyssna på föreläsningar, konserter och performances samt medverka i olika workshops. Festivalen arrangeras för tredje året i rad, och finansieras med stöd från olika stipendiefonder och studieförbund. Hela festivalen är drogfri.
Det är ett betydligt mindre arrangemang än till exempel Stockholm Pride som lockar tusentals deltagare varje år. Men det är inget problem – snarare tvärtom, tycker Vincent Almgren.
– Vi tycker det är viktigt att lyfta frågor som kanske hamnar i skymundan när det blir väldigt majoritetsbetonat om bara kärlek. Pride från början var ju ett upprop för att queerpersoner har varit förtryckta i alla tider.
Tycker ni att andra festivaler som Stockholm Pride har tappat sin ursprungstanke?
– Ja, det kan jag verkligen tycka. Det är till exempel inte tillgängligt för alla eftersom de har väldigt höga entrépriser till sin Pridepark och det är väldigt mycket fokus på alkohol och det exkluderar ju folk som inte dricker eller är under arton.
Stockholm Prides ordförande var när den här artikeln skrevs inte tillgänglig för intervju. Men en presskommunikatör skickar ett svar via mejl.
”Vi är en demokratisk organisation där våra medlemmar och medlemsorganisationer är med och formar vår festival och vi gör det på vårt sätt. Ungefär 35% av våra intäkter kommer ifrån sponsorer och bidrag, vi samarbetar bara med företag som står bakom vår värdegrund. Det är jättebra att det finns olika typer av Pridefestivaler i Sverige, vi behöver fler, inte färre!”, heter det i mejlet.