Karl IX:s krona skadades vid kuppen i Strängnäs domkyrka. Foto: Göran Schmidt, Livrustkammaren/Pontus Stenberg TT

Karl IX:s krona gick sönder under stölden

Uppdaterad
Publicerad

I samband med stöldkuppen i Strängnäs domkyrka den 31 juli skadades minst ett av de stulna föremålen, enligt den stämningsansökan som nu har lämnats in mot den 22-åriga man som misstänks vara en av tjuvarna. Dessutom fick två av de kvarlämnade föremålen skador.

Den 400 år gamla kungakronan som tillhörde Karl IX skadades när den stals ur montern. Åtminstone har två bergskristaller och en emaljblomma lossnat från den.

En stor bergskristall utan infattning, en svartblå emaljblomma och en kistinfattad taffelslipad bergskristall. Det är vad som finns kvar av Karl IX:s krona efter domkyrkokuppen i Strängnäs. Foto: Förundersökningsprotokollet

Det är möjligt att även de andra föremålen, ett riksäpple och drottning Kristina den äldres krona, skadades när de stals ur montern.

Enligt förundersökningsprotokollet hade tjuvarna krossat glaset till montern där regalierna förvarats, och skadorna på kronan tros ha uppstått då. Teorin är att tjuvarna även försökte stjäla de andra föremålen som förvarades i samma monter: två spiror tillverkade 1611 och 1626 samt ett riksäpple tillverkat 1626.

Spiran fick spricka

Enligt en anställd i kyrkan hade det laminerade glaset från hålet i montern ”lindat sig” runt Karl IX:s spira och troligtvis därmed hindrat den från att stjälas. Denna spira hade blodspår på sig, vilket misstänks ha hamnat där när en av tjuvarna skulle dra loss den utan att lyckas. Spiran tog också skada av detta, enligt en besiktning som utfördes efter kuppen. Skaftet har fått en spricka samt flera mindre bucklor och repor.

Karl IX:s spira skadades under stöldförsöket. Den fick nya bucklor, en spricka i skaftet och flera nya repor, enligt en besiktning som gjordes efter kuppen. Foto: Förundersökningsprotokollet

Det kvarvarande äpplet, som tillhört Drottning Kristina den äldre, hade rullat ner i ena hörnet av montern och utom tjuvarnas räckhåll. Det fick en större buckla med flera skador i emaljen som följd. Det har bidragit till att försäkringsvärdet för föremålet sänkts med en halv miljon kronor.

Drottningens spira klarade sig utan skador.

Användes när kungligheter dog

Samtliga föremål är begravningsregalier. Det innebär att de tillverkats för att kungligheterna skulle ha dem när de begravdes. Vanligtvis lades föremålen i eller på kistan som en symbol för den dödes status. Enligt Nationalencyklopedin var Karl IX:s och Kristina den äldres regalier av mycket hög konstnärlig kvalitet.

I samband med utredningen efter stölden har flera experter vittnat om föremålens stora värde, både ekonomiskt och kulturellt. Enligt åtalet värderas de stulna föremålen till 65 miljoner kronor och de kvarlämnade regalierna till 26,5 miljoner kronor.

Åklagaren Reena Devgun hävdar i åtalet att brottet varit av särskilt hänsynslös art, bland annat eftersom kronan kommit till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet