• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kungliga regalier stals från en monter i Domkyrkan i Strängnäs och har ännu inte återfunnits. Foto: Polisen

Åklagarmyndigheten om stulna kungaregalierna: ”Hela bytet är återfunnet”

Uppdaterad
Publicerad

De kungliga regalierna från 1600-talet som stals under sommaren 2018 från Strängnäs domkyrka kan ha hittats. Det uppger åklagarmyndigheten.

– Den som tog dem gjorde ett jättemisstag om han trodde att han skulle få dem sålda på Ebay, säger biskop Johan Dalman om de nya uppgifterna när han intervjuas i SVT:s Morgonstudion.

Samtidigt som den sista rättegångsdagen i målet om den uppmärksammade stöldkuppen skulle hållas i Eskilstuna tingsrätt kom på tisdagsmorgonen uppgifter om att regalierna kan ha hittats, rapporterade Aftonbladet. Senare på tisdagen bekräftade åklagarmyndigheten att uppgifterna stämde. En besiktning ska göras för att bekräfta att det verkligen handlar om regalierna.

Kuppen mot domkyrkan

Christer Nilsson, chef på utredningsenheten på Noa, säger till TT att det med största sannolikhet är regalierna som hittats:

– De anträffades ovanpå en soptunna i Åkersberga klockan ett i natt av en väktare som larmade polis, säger han till TT.

– Jag har bara sett ett fotografi, så det är svårt att bedöma för mig, men jag kunde inte se några större skador.

Förundersökningen återupptas samtidigt som en 22-årig man står åtalad misstänkt för att ha stulit en kunga- och en drottningkrona samt ett riksäpple till ett värde av totalt 65 miljoner kronor.

Domprosten Christoffer Lundgren är glad och lättad över att regalierna återfunnits.

– Det är en god nyhet för Strängnäs men också för det svenska folket. Det värsta scenariet, att de skulle ha smälts ner, är inte aktuellt längre. Nu får vi tillbaka dem, nu hoppas vi bara att det är i ett bra skick, säger han.

Rättegången kommer att återupptas den 15 februari. 

Stöldgodset:

En 400 år gammal kungakrona och ett riksäpple som tillhört Karl IX. Enligt förundersökningen skadades kronan vid stölden.

En krona som tillhört drottning Kristina den äldre, från samma tid.

I montern fanns även ytterligare ett riksäpple och två spiror. På en av spirorna hittades blod från den misstänkte 22-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet