Nötkreatur av rasen Belted Galloway samt bild på Stenhammars slott

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tyckte det var rätt tokigt”. Hör driftchefen om hur kung Carl XVI Gustaf styr på Stenhammar, och hur reaktionerna var när han bestämde att kor av rasen Belted Galloway skulle skaffas till godset. Foto: SVT

Kungen unnar sig skotska kor på Stenhammar efter framgångsrika år

Uppdaterad
Publicerad

Kungens satsning på köttdjur på Stenhammar har varit framgångsrik. På fem år har omsättningen fördubblats och kungen kan nu unna sig några tjusiga kor från Skottland.

Stehammars slott strax utanför Flen ägs av staten men arrenderas av kung Carl Gustaf. För snart 20 år sedan, 2005, slog godset in på en ny väg och det bestämdes att företaget skulle satsa på köttdjursproduktion. Nu syns resultatet tydligt både i landskapet och i bokslutet.

– Det här var helt igenvuxet förut. Det var skog runt om hela gården, säger driftchef Per Rudengren och pekar mot en ekbacke.

Har påverkat landskapet

Det som framför allt har förändrat landskapet är de knappt 300 köttdjur som betar markerna. De håller landskapet öppet men får också hjälp av skogsarbetare som vartannat år röjer den sly som korna inte rår på.

En titt i Stenhammars godsförvaltnings bokslut för 2023 visar att de senaste åren har varit framgångsrika. Företagets omsättning har fördubblats på fem år.

Under 2019 omsatte bolaget 4,9 miljoner kronor och gjorde en vinst på 70 000 kronor. Fem år senare, 2023, var den siffran 11, 6 miljoner och vinsten skrevs till knappt en miljon kronor.

Tvingades till stora avverkningar

Till viss del beror stigande omsättningen på granbarkborrens härjningar. Företaget har tvingats att göra större avverkningar av skog än vad man har önskat.

– I princip har vi huggit dubbla tillväxten under tre år, säger Rudengren.

Enligt honom är nu de flesta av gårdens granar borta och därmed även den oönskade borren.

Kungens skotska skönheter

De ekonomiskt goda åren har gjort att kungen haft utrymme att satsa på något som inte väntas ge någon större ekonomisk avkastning – nämligen djur av den skotska rasen Belted Galloway.

Sedan några år tillbaka återfinns ett svartvitt kreatur på markerna kring Stenhammar. Enligt Per Rudengren är rasen känd för att ha lätt att göra med, snälla djur som är duktiga på att beta både gräs och sly.

– Har man ett bolag som går bra så kan man unna sig det här. Det kan jag hålla med kungen om, säger Rudengren.

I videoklippet ovanför berättar Per Rudengren mer om Belted Galloway och om hur han reagerade när kungen föreslog att rasen skulle introduceras på Stenhammar.

Stenhammars godsförvaltning AB

Företaget har till uppgift att förvalta hela verksamheten på den av H.M Konung Carl XVI Gustaf arrenderade egendomen Stenhammar.

Egendomens totala landareal uppgår till 2139 hektar, varav åker och betesmark är 536 hektar, produktiv skogsmark uppgår till 1223 hektar, myr, berg och övrig landareal omfattar 380 hektar. Gården arrenderar ytterligare 208 hektar betesmark.

Stenhammar bedriver sedan 2005 en omfattande djurhållning med ekologiska dikor och avelstjurar av raserna Simmental och Angus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.