Kustbevakningsstationen i Oxelösund är underbemannad, berättar befälhavaren Gustav Wägmark. Foto: SVT

Kustbevakningen i Oxelösund kan läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Det råder ett tufft personalläge för Kustbevakningen i Oxelösund. Läget ser liknande ut för hela myndigheten och med ett stort rekryteringsbehov och allt mer att göra så behövs mer pengar från staten – annars är flera kuststationer hotade.

Kustbevakningen i Sverige är inne i en generationsväxling med ett skriande behov av både personal och ny utrustning. Därtill kommer en växande lista med uppgifter. Bland annat har man sedan en lagändring 2019 tagit på sig en hel del av polisens uppgifter i allt från gripanden till utredningsarbete.

Dyster slutsats i rapport

Men enligt en rapport från fackförbundet Tull-Kust som kom i maj har finansieringen av Kustbevakningen halkat efter och i ett framtida scenario så kan åtta stationer längs kusterna tvingas stänga om inte staten snabbt skjuter till medel. En av dessa är stationen i Oxelösund.

– Vi har varnat för det här i flera år och situationen som vi ser nu är inte hållbar i längden, säger förbundsordföranden Johan Lindgren.

Får medhåll från generaldirektören

Rapportens innehåll har fått medhåll även från arbetsgivarhåll och i juli gick Kustbevakningens generaldirektör Therese Mattsson ut med en kommentar där det klargjordes att statens anslag per år behöver ökas med ungefär 200 miljoner kronor. I ett akut skede behöver 150 kustbevakare nyanställas.

– Idag ställer vi in för många patruller, eller låter dem gå med för små besättningar. Läget är bekymmersamt, sade Therese Mattsson i uttalandet från i juli.

I videon ovan berättar befälet Gustav Wägmark om hur situationen påverkar stationen i Oxelösund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.