En brandbil delad bild med en kvinna som står inne på ett gym, hon har på sig en tröja från räddningstjänsten, hon heter Jessica Kofoed

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brandmannen Jessica Kofoed slå hål på de tre vanligaste fördomarna om hennes yrke. Foto: SVT

Kvinnor bjuds in till brandstationen i Nyköping – rökdykning och information på schemat

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlandskustens räddningstjänst jobbar aktivt med att få fler att söka sig till brandmansyrket. Ett av initiativen är en prova-på-kväll för kvinnor på internationella kvinnodagen.

– Förhoppningsvis sår det ett frö hos vissa, säger Malin Holm, brandman på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Sedan brandmännens utbildning Skydd mot olyckor, SMO, startade 2003 har andelen examinerade kvinnor varit runt 16 procent. Ändå är det bara drygt sju procent kvinnor ute i verksamheterna idag. Det visar en studie som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomförde för två år sen.

Enligt studien är den främsta anledningen till att så många utbildade kvinnor försvinner till andra yrken är bristen på jämställdhet.

Sörmlandskustens räddningstjänst driver brandstationerna i Nyköpings, Gnestas, Trosas och Oxelösunds kommuner samt i Vrena och har totalt 18 kvinnor och 144 män.

Prova på att rökdyka

För att få fler kvinnor till yrket anordnas en prova-på-kväll i Nyköping den 8 mars, på Internationella kvinnodagen. Totalt 15 kvinnor kan anmäla sig för att få besöka brandstationen i Nyköping och lära sig mer om yrket. Syftet är att väcka nyfikenhet för yrket och ta bort stämpeln att det är oöverkomligt tufft.

– Vi öppnar upp dörrarna för kvinnor för att skapa en trygg plats där man kan ställa frågor och få prova på lite av våra arbetsuppgifter, säger Malin Holm.

Under kvällen kommer besökare att få prata med anställda, både hel- och deltidsanställda brandmän, och få information om vad yrket innebär och vilka utbildningar man kan få. Alla som vill kommer även få prova på olika arbetsmoment som att bära full utrustning eller rökdyka och släcka en brand.

Två av fem saknar kvinnor

I dag har Sörmlandskustens räddningstjänst 5 heltidsanställda kvinnor och 34 män. 5 kvinnor och 110 män jobbar deltid och det finns 8 kvinnor och 11 män bland dagtidspersonalen som innefattar brandingenjörer, brandinspektörer, säkerhetssamordnare, administratörer och chefer.

I dag saknas kvinnor på två av fem brandstationer inom Sörmlandskustens räddningstjänst.

Hör brandmannen Jessica Kofoed slå hål på de tre vanligaste fördomarna om hennes yrke i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.