Genrebild Foto: TT

Kvinnor får oftare skuldsanering – trots att män är mer skuldsatta

Publicerad

Kvinnor blir i högre utsträckning beviljade skuldsanering än män, trots att Kronofogden bedömer att en större andel skuldsatta män inte klarar betala tillbaka sina skulder på egen hand. Varför det är så har nu en forskargrupp vid Mälardalens högskola fått pengar för att ta reda på.

Fler män än kvinnor söker skuldsanering och en större andel skuldsatta män än kvinnor bedöms vara ”kvalificerat insolventa”. Det betyder i klartext att Kronofogden inte anser att de klarar att betala tillbaka sina skulder på många år.

Ska analysera brev

Trots det beviljas en större andel av kvinnorna skuldsanering, vilket innebär att man betalar av skulden i ett par år och under tiden lever på existensminimum. Det som återstår av skulden efter det slipper man betala.

– Vi vet inte varför det ser ut så här men det ska vi studera nu, säger Pernilla Liedgren, lektor i socialt arbete vid Mälardalens högskola.

Och det forskarna ska göra är att läsa och analysera de personliga brev som skuldsatta människor skrivit och lämnat in tillsammans med sina ansökningar. Detta för att se om, och i så fall hur, sättet som kvinnor och män framställer sig själva på påverkar Kronofogdens beslut.

Treårigt projekt

– Det kan ju bero på könsstereotypa idéer om att män ska klara ekonomi och försörjning bättre än kvinnor. Men det kan ju också bero på att de här männens skulder till exempel har koppling till kriminalitet och därför helt enkelt inte är skäliga för samhället att ge skuldsanering för, säger Pernilla Liedgren.

– Det kan ju också vara så att vi kommer fram till att man har större chans om man överhuvudtaget har skrivit ett personligt brev.

Forskningsprojektet är treårigt och finansieras med 3,5 miljoner kronor.

Forskarna har redan genomfört ett pilotprojekt där de läst en bunt brev under en vecka. I spelaren ovan berättar Pernilla Liedgren om några vanliga argument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.