En delad bild som visar en närbild av en bils vinterdäck med alptopp/snöflinga-symbol, samt en person iförd en svart tröja i en inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mattias, chef på en däckfirma i Strängnäs, svara på tre frågor om vad som gäller för den nya märkningen för dubbfria vinterdäck. Foto: Nova Stark/SVT

Nu skärper Transportstyrelsen kraven på dubbfria vinterdäck

Publicerad

Från och med december är det inte längre tillåtet att använda dubbfria vinterdäck som saknar den så kallade ”alptopp/snöflinga”-symbolen. Det enligt ett beslut från Transportstyrelsen.

– Jag tror att det är många som missat den här informationen, säger Mattias, chef på Däck- och bilvårdsspecialisten i Strängnäs.

Beslutet om att införa krav på ”alptopp/snöflinga”-märkning på dubbfria däck togs redan 2019, men bilägare fick då fem år att byta ut sina gamla däck. Nu har de fem åren snart löpt ut.

Tydliga prestandakrav

För att ett däck ska få märkningen finns det tydliga prestandakrav på körning i vinterväglag som däcket ska uppfylla för att kunna märkas med symbolen.

– Symbolen är framtagen för att tydligt visa att det här är ett däck som är anpassat för ett klimat där det kan vara upp mot 20 minusgrader, säger Mattias på däckfirman i Strängnäs.

En ytterligare anledning till att symbolen nu blir ett krav är att det tidigare har varit svårt för fordonsägare att veta om däcket är särskilt framtaget för vinterkörning.

Än så länge har det inte kommit kunder till Mattias som velat byta till de snart utgående däcken.

– Men det kommer väl hända snart är jag väl ganska säker på.

Risk för böter om däcken saknar symbol

Men vad händer om man kör med däck som inte har ”alptopp/snöflinga” symbolen?

– Om man kör med dubbfria vinterdäck utan symbolen ”alptopp/snöflinga” när det är krav på vinterdäck och blir kontrollerad av polisen så blir det med största sannolikhet en ordningsbot, skriver Hans Norlén, utredare på Transportstyrelsen i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.