– Jag blev intresserad när jag arbetade extra som undersköterska på intensiven under min sjuksköterskeutbildning. Sedan dess har jag haft sikte mot vidareutbildning.
Emmalisa Sjöö läser till specialistsjuksköterska på Mälardalens högskola. Hon tycker utbildningen är bra och givande, men det finns ett problem – hon och hennes medstudenter är alldeles för få.
Akut brist i vården
Lärosäten i hela Sverige klarar inte av att fylla sina utbildningsplatser på alla programmen för specialistsjuksköterskor. Det trots att bristen på specialistsjuksköterskor är stor inom vården.
Emmalisa Sjöö tror att en anledning till det kan vara att specialistsjuksköterskors löner är för låga. De som jobbar som sjuksköterskor tycker ofta inte att det är värt att ta tjänstledigt för att börja studera när löneökningen är så liten.
Fick utbildningen betald
För henne var det faktum att hon fick sin utbildning betald en starkt bidragande orsak till valet att studera vidare.
– För mig dök det upp en möjlighet att få min utbildning betald av Karolinska i Solna, annars hade jag kanske väntat, säger hon.
”Tar ändå ett år”
Hon får medhåll av Alexander Nymark som läser till anestesisjuksköterska.
– Det kan nog spela in att man inte får så mycket mer pengar för det. Det tar ändå ett år att plugga vidare, eller ett och ett halvt om du vill bli barnmorska.
Däremot ser han inga brister i själva utbildningen, och rekommenderar andra sjuksköterskor att läsa vidare.
– Jag tycker det är ett bra steg, säger Alexander Nymark.
Specialistsjuksköterska
Specialistsjuksköterska är en sjuksköterska som specialiserat sig inom ett särskilt område. Det finns 18 områden där sjuksköterskor kan specialisera sig, bland annat kirurgi, anestesi, intensivvård och psykiatri.
För att bli behörig specialistsjuksköterska måste en sjuksköterska läsa en påbyggnadsutbildning som generellt sett tar ett år.