Foto: TT

Läkemedelsföretag sponsrar sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Ett läkemedelsföretag sponsrar Nyköpings lasarett och dess jakt på patienter som lider av sjukligt höga blodfetter. Samtidigt säljer företaget ett nytt och mycket dyrt läkemedel mot höga blodfetter.

Men att läkemedelsföretag sponsrar sjukhusvård på det här viset är mycket kontroversiellt och eventuellt ett brott mot det etiska regelverket. Att hitta patienter med sjukligt höga blodfetter är prioriterat och tillhör därför ordinarie verksamhet, enligt Socialstyrelsen. Följaktligen ser både Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Statens medicin-etiska råd (Smer) problem med samarbetet, skriver Dagens Medicin.

Kjell Asplund, ordförande i Smer, säger att vårdbehoven – inte kommersiella intressen – ska styra vilka insatser som sjukvården och landstingen gör.

Nyköpings lasarett

– Annars får grundläggande prioriteringsprinciper en mindre tyngd, säger han till tidningen.

Kallas för en ”Kickstart”

På Nyköpings lasarett, däremot, där projektet kallas för en ”kickstart”, resonerar man annorlunda. Där hoppas man att fler följer deras exempel.

– Vi och Amgen (det aktuella läkemedelsföretaget) hoppas att projektet ska öppna för att andra mindre sjukhus ska kunna arbeta på ett liknande strukturerat sätt, säger endokrinologen Peter Benedek, som ansvarar för projektet, till tidningen.

På Nyköpings lasarett låter man ett läkemedelsföretag ta hand om jakten på patienter med ärftligt höga blodfetter (familjär hyperkolesterolemi). Företaget i fråga säljer ett nytt och mycket dyrt läkemedel mot höga blodfetter.

Fakta: Tiotusentals drabbade

Familjär hyperkolesterolemi är en ärftlig sjukdom som innebär att den drabbade har sjukligt höga blodfetter, något som ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar markant.

Som vuxna har dessa personer ofta ett LDL-kolesterol på 6-10 millimol per liter blodplasma, vilket är betydligt högre än personer med ”normalhöga” nivåer. Deras LDL-kolesterol ligger oftast ”bara” på 2-5 millimol per liter.

Tiotusentals är drabbade, men endast några få procent har fått en diagnos och därmed adekvat behandling.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköpings lasarett

Mer i ämnet