• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sprututbyte ska minska risken för missbrukare att smittas av hepatit C. Foto: TT

Landstinget vill ha med kommunerna på sprututbyte

Uppdaterad
Publicerad

Vingåker och Nyköping säger ja. Katrineholm nej.

Frågan om sprututbyten för narkomaner splittrar Sörmlands kommuner. Ämnet diskuteras på ett seminarium under dagen.

Sprututbyten går ut på att tillhandahålla sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika intravenöst.

Syftet är att förebygga spridning av blodsmitta som hiv, hepatiter och andra blodburna infektioner. Landstinget Sörmland har länge förespråkat införandet av ett sådant program, medan majoriteten av kommunerna i Sörmland ställt sig avvisande.

Många års spruterfarenhet i Skåne

På andra håll i landet finns dock mångårig erfarenhet av sprututbyten. Några av dessa röster kunde Sörmlands politiker lyssna till under ett seminarium på tisdagen.

– I Malmö har man sysslat med detta under många år, säger Fredrik Lundgren (FP), hälso- och sjukvårdslandstingsråd. Under dagen har vi lyssnat på intressanta föreläsningar av bland annat Marianne Alanko Blomé, medicinskt ansvarig för sprututbyten i Malmö, som berättat om sprututbytet i ett historiskt perspektiv och ur aktuell infektionsmedicinsk vinkel.

Kommunerna splittrade

Under eftermiddagen ska deltagarna på seminariet ta frågan ett steg vidare:

– Nu ska vi i mindre grupper förutsättningslöst prata om hur ett sörmländskt sprututbytesprogram skulle kunna utformas.

Frågan om sprututbyten splittrar landstingen och kommuner ute i landet. I dagsläget har kommuner möjlighet att lägga veto mot sprututbyte och nyligen gjorde sjukvårdsminister Gabriel Wikström klart att han vill slopa denna rättighet.

Minsta kommunen mest positiv

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat att Vingåker och Nyköping är de kommuner i länet som ställer sig mest positiva att införa sprututbyten. Katrineholm är direkt avvisande till idén. Fem kommuner har sagt ja till att diskutera saken vidare.

Är alla kommuner med under seminariet?

–Ja, alla utom Katrineholm, säger Fredrik Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.