Vägskylt till akuten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I stället för kö på akuten – hälso- och sjukvårdsdirektörens tips för snabbare vård. Foto: SVT

Långa väntetider på länets akutmottagningar: ”Många patienter går direkt hit”

Publicerad

Trycket på länets akutmottagningar är just nu stort med ett snitt över 300 patienter varje dygn vilket medför timmar i väntsalarna. En av anledningarna kan vara att många söker vård direkt på akuten oavsett symtom.

– Är man orolig för vilken vård man behöver rekommenderar vi att man kontaktar sjukvårdsrådgivningen på 1177, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson.

Ovanligt högt tryck

Topparna har varit höga i sommar till de tre akutmottagningarna.

– Som mest har vi haft 370 patienter som under ett dygn sökte vård på våra akutmottagningar vilket är ovanligt högt, inte bara på sommaren utan även på andra delar av året, säger Magnus Johansson. Han fortsätter:

– Vi tar hand om alla patienter som kommer till våra akutmottagningar, men har man inte symtom som tyder på en allvarlig akut sjukdom eller allvarlig skada så kan väntetiden bli ganska lång.

Lokalerna begränsar

Men även lokalerna har en begränsning på hur många som kan vårdas.

– I Nyköping har vi större lokaler och där blir det inte lika trångt och i Eskilstuna pågår byggnationen av en ny akutmottagning som blir mer anpassad för dagens behov, säger Magnus Johansson.

I klippet tipsar hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson hur man kan få snabbare vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.