Färre i arbetslöshet i Sörmland – men trenden kan vända

Uppdaterad
Publicerad

Antalet långtidsarbetslösa i Sörmland var färre förra månaden än i fjol. Det visar en ny sammanställning från Arbetsförmedlingen – som även pekar på en minskad långtidsarbetslöshet i landet i stort.

Totalt var det 146 000 personer i Sverige som var inskrivna som långtidsarbetslösa i januari, vilket är den lägsta siffran på tre år.

I Sörmland var det under samma månad 6 328 personer som hade varit arbetslösa i tolv månader eller mer, jämfört med 7 307 personer i fjol. För dem som varit arbetslösa i två år eller mer visade motsvarande siffror på en minskning med 225 personer. Från 4 305 till 4 080 inskrivna.

– Vi har under en lång period haft en stark arbetsmarknad där många har fått jobb. Samtidigt är vår prognos att arbetslösheten kommer att öka under det andra kvartalet i år, säger Eva Samakolis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Sammanlagt låg arbetslösheten i länet under januari på 8,8 procent jämfört med 9,9 procent i fjol. Sett till landet i stort låg arbetslösheten förra månaden på 6,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.