Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frédéric Rambaud, digitaliseringsstrateg i Strängnäs berättar hur AI testades. Foto: SVT

AI hittade tecken på våld och konflikt – i test i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens har flera möjliga praktiska användningsområden inom kommunal verksamhet. I Strängnäs har tekniken till exempel testats för att hitta eventuella tecken på våld och konflikt i texter.

För att underlätta och snabba på användningen av AI, artificiell intelligens, i landets kommuner har Sveriges kommuner och regioner, SKR, tagit initiativ till ett nationellt AI-råd. Digitaliseringsstrategen Frédéric Rambaud representerar Strängnäs.

AI-tekniken har stor potential och det bästa för kommunerna är att vara med och dra nytta av och lära sig tekniken tidigt, menar han.

– Möjligheterna är ganska oändliga skulle jag säga, men frågan är vilket behov vi har för att leverera en bra service till invånarna. Frågan är också vad vi är mogna idag för att använda tekniken på ett medvetet sätt, säger han.

Lämpliga användningsområden

Arbetet i rådet ska vara inriktat på att identifiera lämpliga användningsområden och ta fram rekommendationer om hur AI kan användas.

– Tittar man på demografin, hur vi blir äldre och hur mycket mer service en vanlig människa förväntar sig kommer vi att behöva leverera så mycket mer. Då kommer inte vi att räcka till utan behöver ta till den hjälp vi kan få, då kan AI bli ett komplement, säger Frédéric Rambaud.

Testades i Strängnäs

Redan i dag har man testat tekniken i en sluten miljö i Strängnäs. AI fick gå igenom ett antal texter och söka tecken på våld och konflikter.

Men även om tekniken är ny och spännande gäller det att skynda långsamt, menar Frédéric Rambaud.

– Tills vi har bättre koll ska vi begränsa vårt användande av AI.

I klippet berättar Frédéric Rambaud hur AI testades för att underlätta för socialsekreterarna i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.