Skadorna efter förlossningen förändrade Sköldingebon Lindas liv: ”Känns fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Linda Carlsson från Sköldinge är en av kvinnorna som drabbats av svårare bristningar vid förlossningar i Sörmland. Hon berättar att hon än idag påverkas av skadorna.

– Lyfter jag mitt barn kissar jag ner mig, säger hon.

Sörmland är tillsammans med Stockholm den region som haft högst andel svåra förlossningsbristningar från 2016 till och med 2020, enligt en granskning som SVT Sörmland har gjort tillsammans med Uppdrag granskning.

Linda bor tillsammans med sin sambo och två barn i Sköldinge utanför Katrineholm. I över två år har hon levt med skador efter sin första förlossning, och när hon i höstas födde sitt andra barn valde hon att göra det via kejsarsnitt.

Regionvalet 2022 Sörmland

– Hade jag inte fått göra det är jag rädd att det inte skulle finnas så mycket kvar av mig, säger hon.

Hör hur förlossningsskadan påverkar Lindas liv i klippet ovan.

Bristningar grad 3 och 4

De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.

Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. För förstföderskor är risken något högre. Under samma period fick i genomsnitt 4,8 procent av alla förstföderskor som födde vaginalt en svår bristning.

Källa: Eva Uustal, överläkare Universitetssjukhuset i Linköping, bäckenbottenutbildning.se, Medicinska födelseregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Sörmland

Mer i ämnet