Hör Lisa Dahlkvists tips för att nå fotbollstoppen. Foto: SVT

Uniteds nya stjärna om karriären: ”Det är pappas förtjänst”

Publicerad

På lördag börjar damallsvenskan och veckans Fredagsprofil Lisa Dahlkvist är en nybliven men viktig kugge i Eskilstuna United.

Det började med att hon som barn tittade på pappa Sven ”Dala” Dahlkvist när han spelade i Örebro.

– Jag lekte att jag styrde pappa med en tv-spelskontroll. Det är hans förtjänst att jag spelar fotboll, säger Lisa Dahlkvist.

Fredagsprofilen

Nu har Lisa en egen minst lika framgångsrik fotbollskarriär med bland annat fyra SM-guld och ett OS-silver. Den här säsongen spelar hon i Eskilstuna United.

Familjen kvar i Örebro

Det blir pendling mellan Eskilstuna och familjen i Örebro. Pendlingstiden är bara på runt timmen och när Lisa kommer hem är det både avkoppling och andra uppgifter som gäller.

– Min dotter är två och ett halvt så det blir att leka, gå i skogen och titta på kottar och annat, säger Lisa Dahlkvist.

Pendlingstiden kommer hon att använda till att analysera träningarna.

OS-straffarna

Under OS i Rio de Janeiro 2016 sköt hon svenska landslaget till final i straffläggningen mot Brasilien.

– Det var som att slå Yatsy i ett slag, en ofattbar glädje att dela med hela laget. Allt man har lagt ner under säsongen med matcher, träning och uppladdning får betalt på en sekund, säger Lisa Dahlkvist.

Målsättningen: Kontrollera matcher

Lisa kommer till laget med mycket erfarenhet och hoppas kunna sprida sitt lugn under matcherna.

– Målsättningen är att kontrollera matcherna och styra dem som vi vill, sedan vill vi naturligtvis komma högt upp i tabellen, säger Lisa Dahlkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet