Bild på två älgar i en trädgård. En älgko och en älgkalv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De här älgarna besökte en trädgård i Köping i Västmanland. I klippet berättar Kristina Svinhufvud, VA- och återvinningsstrateg i Strängnäs, hur du håller viltet borta från tomten. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Lista: Så håller du viltet borta från din trädgård

Publicerad

Varje vecka ringer Strängnäsbor till kommunen för att berätta att de sett vildsvin i bostadsområden. En del områden har stora besvär med vilt som tar sig in i trädgårdarna. Hur håller du det borta? Det berättar Kristina Svinhufvud, VA- och återvinningsstrateg samt skyddsjaktsamordnare, i klippet. 

– Jag får samtal varje vecka. Det rör sig ofta om några få områden och också några få djur som helt enkelt har vant sig vid att leta mat inne i bostadsområden och trädgårdarna. Det är samma individer men de rör sig runt, säger Kristina Svinhufvud.

I Strängnäs kommun är det främst vildsvin som orsakat bekymmer. Men så här års kan också älgar gå in i trädgårdarna för att mumsa på fallfrukt.

I klippet ger hon tre tips hur du kan hålla viltet borta från din trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.