• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Hör butikschefen Jimmy Cederlund om hur butiken genom samarbeten med en kyrka och andra lokala organisationer arbetar för att minska matsvinnet. Foto: SVT

Här går överblivna maten till kyrkan i stället för att slängas

Publicerad

Det uppstår 1,3 miljoner ton matavfall varje år i Sverige, enligt Naturvårdsverkets senaste mätning. Den största mängden kommer från hushållen, men därefter är det i livsmedelsbutikerna som avfallet uppstår. Det här är något som livsmedelskedjorna i landet uppger att de arbetar för att minska.

År 2018 uppstod 100 000 ton matavfall från livsmedelbutikerna i landet, vilket motsvarar tio kilo per person. Siffran inkluderar både det som är oundvikligt, som till exempel oätliga delar, och matsvinn, sådant som har producerats i syfte att användas men som inte äts upp.

SVT har besökt en livsmedelskedja i Nyköping för att ta reda på hur de arbetar för att minska matsvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.