– Jag spårade vid platsen där den första katten dödades, och det fanns lodjursspår runt omkring. Även vid platsen där den andra katten dödades finns tämligen säkra lodjursspår, och skadorna på den senaste katten som dödades tyder på att den dödats av lodjur, säger Max Isralesson.
Föryngring i Flen
Hur många lodjur som finns i Sörmland vet man inte, men vid den inventering som gjorts i vinter har man konstaterat en föryngring i Flens kommun.
– Vi vet också att det finns föryngringar på gränsen till flera län intill Sörmland, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen.
Följer beteendet
Kan det bli aktuellt med skyddsjakt efter kattangreppen?
– Angrepp på tamkatt är inte grundande för skyddsjakt. Vi följer alltid rovdjurens beteende om allmänheten rapporterar observationer och kan notera om djuret är friskt och beter sig naturligt.
– Att lodjur rör sig i närheten av människor och bostadshus är vanligt, även om människan inte alltid märker det, säger Lovisa Häggström.
Kan ta stora bytesdjur
Hur vanligt är det med lodjursangrepp på tamdjur?
– Enligt viltskadecenters statistik kvalitetssäkrades 223 angrepp på tamdjur i Sverige 2017, men tamkatt fanns inte med i den statistiken. Vi vet dock att angrepp på katter förekommer, säger Lovisa Häggström.
Max Israelsson berättar att lodjur brukar äta hare, rådjur och även kan ta större djur som dovhjortar och även renar.
– Stora rovdjur konkurrerar också med små rovdjur, så de tar gärna mindre rovdjur som en katt om de kommer åt, säger Israelsson.