Lotta Klein är 53 år och bor i Hållsta utanför Eskilstuna. Hon har under större delen av sitt liv kämpat med övervikt och testat olika dieter.
Men det önskade resultatet har alltid uteblivit och för snart två år sedan bestämde hon sig för att söka vård i hopp om en viktoperation, där magsäcken görs mindre.
– Jag var ju rädd att det inte heller skulle funka, säger hon.
Haft problem med ”dumpning”
Ett år efter första besöket på vårdcentralen låg hon på operationsbordet, för en så kallad gastric sleeve. Tiden efter operationen har gått bra och Lotta har klarat sig utan komplikationer.
Hon har däremot haft problem med så kallad ”dumpning”, där kroppen inte kan hantera maten. Vanliga symtom är buksmärtor och illamående.
– Första gången jag ”dumpade” blev jag helt kallsvettig och jag kommer nästan inte ihåg någonting, säger hon.
”Ingen genväg”
Det finns kritiska röster till detta som menar att man borde kunna gå ner i vikt på egen hand, att det inte är något som ska bekostas av skattemedel. Vad tänker du om det?
– Det är ingen genväg. Utan det här är ett verktyg för mig, det ska hjälpa mig att gå ner i vikt men jag måste fortfarande göra jobbet, säger Lotta.
I och med att Lottas magsäck har minskats med 80 procent kan hon inte längre äta normalstora portioner med mat – vilket har varit en stor omställning i livet.
Magsäcksoperationer
• Vid en gastric sleeve, som är den vanligaste operationen, tas en stor del av magsäcken bort.
• Vid en gastric bypass kopplas en stor del av magsäcken samt en del av tunntarmen bort.
• Vid extrem fetma kan även metoden duodenal switch användas. Då tas en stor del av magsäcken bort och en stor del av tunntarmen kopplas bort.
Källa: 1177.se