Johan Lagerholm är regionordförande i LRF Sörmland. Foto: LRF / Lars-Gunnar Bengtsson

LRF vill stoppa luftledning genom Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall vill bygga luftledningar för att förse SSAB:s nya ljusbågsugn med ström. De förstör landskapet, säger LRF, som hellre vill att ledningarna grävs ner.

– Det handlar om en kraftledning av jättelika mått som vi knappt har sett i Sörmland tidigare, säger Johan Lagerholm, regionordförande i LRF Sörmland.

SSAB ska installera en mer miljövänlig ljusbågsugn, som kräver mer externt producerad energi än deras nuvarande masugn, och därför behöver nya kraftledningar byggas mellan Hedenlunda utanför Flen och stålbolaget i Oxelösund.

Den 27 maj gick planerna ut på samråd och senast i morgon, 26 juni, ska berörda sakägare ha kommit in med sina synpunkter. Det är allt för kort tid, tycker LRF, som företräder de berörda lantbrukarna vars marker ledningen kommer att byggas på.

– Beskedet slog ned som en bomb för markägarna. Och samrådet sammanfaller dessutom med en månad då många lantbrukare arbetar i princip hela sin vakna tid med ensilageskörd, säger Johan Lagerholm.

”Påverkar naturen”

Han säger att LRF inte är emot en ledningen som sådan, men de menar att den bör vara nedgrävd.

– Det handlar om en kraftledning av jättelika mått som vi knappt har sett i Sörmland tidigare. Landskapsbilden kommer att förändras och det kommer också påverka brukandet av skog och odlingsmark.

Vattenfall svarar på kritiken:

– Givet de stråk vi har presenterat så kommer vi med stor sannolikhet att förorda att större delen av ledningen kommer att bli luftburen, säger Vattenfalls kommunikatör Katrin Lemming Thulin.

– Det är främst i stadsmiljö som man använder markkabel för regionnätsledningar. Och även om man gräver ner kabeln behövs en ledningsgata på 10-15 meter som man måste hålla fri från högväxande träd och växter. Det är också lättare att åtgärda driftstörningar om ledningen går genom luften, Katrin Lemming Thulin.

Katrin Lemming Thulin tycker att det är olyckligt att LRF inte upplever att tiden för samråd varit tillräcklig.

– Men vi följer de riktlinjer som miljöbalken föreskriver och vi anser att tiden bör räcka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.