Ludde, 7 månader, väntar på en donator för att överleva

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sen dog tvååriga Harry. Då visste inte hans föräldrar vad sonen hade drabbats av. Idag vet Jenny och Nicklas Ferdinandsson att det handlade om en ovanlig sjukdom som även deras andra son Ludde ärvt. Med en fastställd diagnos har Ludde alla chanser att leva ett normalt liv. Men först måste rätt donator hittas.

Kronisk granulomatös sjukdom, CGD, är en ärftlig immunbristsjukdom. Det innebär att Ludde har ett inkomplett försvar mot vissa bakterier och svampar. För att överleva behöver han nya stamceller. Och nu hoppas Luddes föräldrar att fler går in och registrerar sig på Tobiasregistret.

– Man behöver bara få hem ett topskit från Tobiasregistret och skicka in det så hör de av sig om man är en match, berättar Jenny Ferdinandsson.

Familjen bor i Forssjö utanför Katrineholm och skrev i fredags ett inlägg på sociala medier, som redan fått stor spridning, där de uppmanar folk att registrera sig på Tobiasregistret. Något som alla mellan 18 och 35 år kan göra.

Sjukdomen drabbar främst pojkar

Sjukdomen drabbar framförallt pojkar och Luddes storasyster Luna har inte ärvt sjukdomen. Det föds ungefär ett barn varje år med CGD i Sverige.

Idag är Ludde sju månader och familjen hoppas på en stamcellstransplantation när han är ett år. Då har han hunnit bygga upp lite av ett eget immunförsvar och förhoppningsvis inte drabbats av någon infektion.

”Det finns hopp”

Att Jennys och Nicklas första barn hade drabbats av CGD fick föräldrarna veta först flera månader efter att Harry gått bort och man tittade på hans DNA i en obduktion.

– Att vi nu vet det från början gör att det blir en annan förutsättning. Ludde har fått behandling och mediciner från allra första början, det finns en plan och han kan bli frisk med en stamcellstransplantation. Det finns hopp på ett helt annat sätt, säger Jenny Ferdinandsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.