Delad bild med lustgastub på höger sida och socialnämndens ordförande i Eskilstuna Göran Gredfors

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialnämndens ordförande i Eskilstuna, Göran Gredfors (M), berätta om varför kommunen beslutar om ett förbud om lustgas. Foto: Björn Jansson/SVT/TT

Nu fattas beslut om lustgasförbud i Eskilstuna: ”Allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Från den sjunde juni kan det bli förbjudet att använda lustgas på flera offentliga platser i Eskilstuna. Om några veckor väntas beslutet tas av kommunfullmäktige.

– Vi gör ett tillägg i de lokala ordningsföreskrifterna, eftersom det inte finns inskrivet i ordningslagen, säger socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M).

Ger möjlighet att lagföra

Förbudet kommer bland annat att gälla i centrala delarna av Eskilstuna och Torshälla, men även andra ställen där ungdomar vistas så som skolgårdar och idrottsanläggningar.

– I och med att vi skriver in det i våra lokala ordningsföreskrifter är polisen skyldig att ingripa. Det gör det möjligt för polisen att lagföra dem som tar lustgas.

Del i förebyggande arbete

Beslutet är en del i den politiska majoritetens brottsförebyggande arbete.

– Det här är ett steg i att förebygga kriminalitet och missbruk.

Göran Gredfors hade gärna sett att kommunen hade infört förbudet tidigare.

– Det är bra att vi gör det nu, men om man ska vara lite efterklok kanske vi redan skulle ha tagit det här beslutet.

Frågan kommer under torsdagen behandlas i kommunstyrelsen och sedan kommer ett slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige senare i maj.

I Nyköpings kommun har man redan tidigare fattat ett liknande beslut som det som nu förväntas bli verklighet i Eskilstuna.

SÅ FARLIG ÄR LUSTGAS

• Lustgas används främst som smärtlindring vid förlossningar och är då utblandad med syrgas, till skillnad från den koncentrerade gas som används i berusningssammanhang.

• Gasen köps i form av små patroner eller större tuber och andas oftast in genom en ballong. Berusningen varar i någon minut, skapar avslappning, kan ge smärtlindring och hallucinationer.

• Frekvent, långvarig användning kan skapa brist på vitamin B12. Stor B12-brist kan orsaka nervskador, domningar, förlust av känsel och muskelsvaghet. Att ta vitamintillskott hjälper inte då lustgas förhindrar upptagningen av dessa.

• Vid enstaka tillfällen kan koncentrerad lustgas skapa syrebrist och kortvarig svimning. Det normala är att du återfår medvetandet när du andas in syre igen. Det höga trycket i gastuben gör att gasen är väldig kall och kan därför orsaka köldskador i mun, näsa och svalg, om man andas in den direkt från tuben.

Källa: Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.