Mälarsjukhuset har haft en betydande roll i vaccinstudien. Foto: Anders Wiklund/Fredrik Sandberg/TT

Mälarsjukhuset huvudprövare för nytt vaccin mot lunginflammation

Publicerad

Ett nytt bredare vaccin mot lunginflammation är på väg ut på marknaden. I studierna har Sverige varit det enda prövningslandet utanför USA – och Mälarsjukhuset i Eskilstuna har haft en betydande roll.

– Med det här kan vi vifta med Sörmlands flagga och säga att vi är duktiga på vaccinstudier, säger Lars Rombo, professor emeritus vid infektionskliniken på Mälarsjukhuset.

Det nya vaccinet är ett så kallat konjugerade pneumokockvaccin och ska förebygga svår lunginflammation för vuxna. Pneumpkocker är den vanligaste orsaken till lunginflammation och kan leda till svåra sjukdomstillstånd.

I dagsläget finns det 97 stycken så kallade pneumokockserotyper, vilket är undergrupper av luftvägsbakterien.

– Den här luftvägsbakterien finns bara hos oss människor. Och för att den ska klara sig bygger den undergrupper, förklarar professor Lars Rombo.

Finns smalare vaccin

Det finns sedan tidigare konjugerade vaccin mot lunginflammation, dessa skyddar mot tio respektive 13 serotyper. Det nya vaccinet från Pfizer ska skydda mot 20 pneumokockserotyper. 

– Det är inte helt lätt att göra vaccin som skyddar mot 20, det är som att blanda flera olika vaccin. Och ju fler man har desto större risk är det att de påverkar varandra, säger Lars Rombo.

Studierna kring vaccinet har till stor del genomförts i USA. Men även Sverige har deltagit och Mälarsjukhuset har varit huvudprövare. 

– Eskilstunabor är villiga att delta i vaccinstudier för att hjälpa vetenskapen, säger Lars Rombo.

Hård konkurrens

Det finns konkurrens inom området. Nyligen släppte företaget MSD ett vaccin som ska skydda mot 15 pneumokockserotyper. 

– Det är sannolikt att det kommer ett vaccin som skyddar mot 23 serotyper så småningom, men det är inget som är i pipline än, säger Lars Rombo. 

Pfizers vaccin väntar nu på godkännande från EU-kommissionen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.