En person i skyddsutrustning skjuter en vagn med flera plastbehållare fyllda med vätska in i en kyl. I bakgrunden syns en vägg med färgglada plattor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tvingas sjukhuset koka kranvattnet – hör hur Mälarsjukhusets backupsystem inte fungerade. Foto: Nora Lerneby

Mälarsjukhusets backupsystem fallerade – kokar vattnet i sjukhusköket

Uppdaterad
Publicerad

Mälarsjukhusets reservplan fungerade inte. Nu måste även sjukhuset koka vattnet innan användning.

– Det är såklart tråkigt. Vi är beroende av fungerande backupsystem, säger Therese Lundin, stabsansvarig på Mälarsjukhuset.

En trasig vattenledning vid Hyndevads vattenverk har lett till att Eskilstunaborna behöver koka sitt vatten innan förtäring.

Egentligen skulle sjukhusets verksamhet inte ha påverkats, men reservplanen, att ta vatten direkt från vattentornet, fungerade inte heller.

Region Sörmland: Flera ventiler för vatten ur funktion

Region Sörmland har uppgett att det berodde på ett problem med en ventil för inkommande vatten. Men presstalespersonen Fredrik Gustavsson skriver i ett mejl att det snarare handlar om att flera ventiler var ur funktion.

Reservsystemet innebär att vatten från vattentornet försörjer sjukhuset med vatten om trycket sjunker i ledningarna. Eftersom vatten hela tiden fanns i ledningarna sjönk inte trycket och vatten från vattentornet kunde inte komma per automatik.

Och det gick inte att stänga de föråldrade ventilerna manuellt, uppger Fredrik Gustavsson.

Vad kommer ni att göra nu för att försäkra er om att det fungerar som det ska nästa gång?

”Vi håller för fullt på att planera ombyggnation av det ventilpack som felar för att kunna styra detta på ett säkrare sätt i framtiden”, skriver Fredrik Gustavsson i ett mejl.

Livsmedelsverkets krav: Flera godkända provresultat

De första provtagningarna som gjorts av dricksvattnet har varit godkända. Men kokningsrekommendationen gäller tillsvidare.

Senast under fredagen kan rekommendationen hävas då Livsmedelsverket kräver flera godkända provresultat i följd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.