Foto: Felix Sjöström

Manifestation för skolan i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Elever, föräldrar och lärare i Nyköping anordnade på lördagen en manifestation mot befarade nedskärningar inom skolan.

Manifestationen var mot besparingar inom gymnasieskolan och för bevarandet av profilklasserna på högstadiet i Nyköpings kommun.

– Det gick jättebra. Det var väldigt mycket folk, alla tal var jättebra och jag tror att vi fick fram det vi ville, säger Felix Sjöström från gruppen ”Bevara Nyköpings profilklasser”.

Han uppskattar att 100-150 personer var på plats på Stora torget.

Vad är det ni hoppas uppnå?

– Vi vill att kommunen ska lyssna på det vi säger och tänka efter lite mer, säger Felix Sjöström, som själv gått musikklass i Nyköping.

Gruppen är orolig för att profilklasserna och det estetiska programmet på gymnasiet kommer att försvinna när skolpengen minskar.

Men kommunen skriver på sin webbplats att musikprogrammet kommer att finnas kvar?

– Det där är lite konstigt. För om de gör de nedskärningar de vill göra så försvinner lärare och då kommer exempelvis musikalprojekt och lucian att försvinna. Och då kommer det att bli en väldigt dålig utbildning, menar Felix Sjöström.

Han tillägger:

– Vi vet mycket väl att de inte har sagt att de vill lägga ner det, men det är det som kommer att bli resultatet.

Färre elever

Nyköpings kommun menar att det inte handlar om besparingar inom gymnasieverksamheten, utan om en anpassning på grund av att elevantalet minskar.

Sedan 2008 har antalet elever i Nyköpings gymnasium minskat med 900 personer.

På sin webbplats framhåller kommunens representanter att det – tvärtemot kritiken – satsas drygt 700 miljoner kronor på den kommunala skolans förbättring och ombyggnation.

– Det står att det satsas på skolan, men det tycker inte vi, säger Felix Sjöström.

Här kan du läsa Nyköpings kommun svar på inkomna frågor om skolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.