Vaccinationskampanjen i Nyköping är avslutad och insatsen har gått över förväntan, konstaterar smittskyddsläkaren Helena Hervius Askling. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Insatsen klar – 2.600 barn har fått vaccin mot hjärnsjukdom

Publicerad

Efter att tre barn insjuknat i bakterieorsakad hjärnhinneinflammation i Nyköping drog landstinget igång en omfattande vaccinationsinsats. Den kampanjen är nu avslutad. – Fler än väntat antog erbjudandet, säger Helena Hervius Askling, verksamhetschef på smittskydd i Sörmland.

Det var i april som två barn i Nyköping insjuknade i bakterieorsakad hjärnhinneinflammation. Ett barn, en flicka i skolåldern, avled medan ett annat barn i fyraårsåldern tillfrisknade.

Anhöriga och den närmaste kretsen kring barnen erbjöds då att få förebyggande antibiotikabehandling.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Efter att så ett tredje barn blev sjukt, en ettåring med koppling till det barn som avled, beslutade landstinget Sörmland om en mycket större vaccinationsinsats.

”Har sett att det fungerat”

Vaccination har erbjudits barn på förskolorna Fjärilen, Ekorren, Daldockan och Malmvillan, liksom alla elever på Långbergsskolan, Brandkärrsskolan och Nyköpings högstadium.

– Det har gått bra, över förväntan. Vi har sett att det fungerat när det gäller information, organisation och logistik, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i landstinget Sörmland.

Föräldrar till drygt 2.600 barn har antagit vaccinationserbjudandet.

– Vaccinet ges till större grupp för att på sikt hindra bärarskapet av bakterien. De absolut flesta som vi erbjudit har vaccinerat sig, och vi har nått en större andel än vi förväntade oss, säger Helena Hervius Askling.

Vilka biverkningar kan vaccinet ge?

– De absolut vanligaste biverkningarna är att man kan få ont i armen och känna sig hängig, men det är inte fråga om några allvarliga biverkningar.

Smittskyddsläkaren tacksam

Har ni mötts av skepsis?

– De mest skeptiska kontaktar nog inte oss, men vi har mötts av väldigt lite skepsis. Och jag är tacksam för alla de som valt att vaccinera sina barn, det minskar risken för ytterligare fall.

Kan man blåsa faran över nu?

– Ja, det hoppas jag verkligen, men det trodde jag redan förra gången. Risken finns för att insjukna i hjärnhinneinflammation orsakad av meningokocker finns alltid, men nu är den inte högre i den här gruppen än i övriga samhället, säger Helena Hervius Askling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Mer i ämnet