Varje morgon ställs mobilhotellen in på ett rum intill expeditionen. Foto: SVT

Mer fokus på lektionerna – förbudet är en succé

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det gått ett par veckor sedan man införde totalförbud på mobiltelefoner på Gripsholmsskolan i Mariefred. Varken på lektioner eller raster får eleverna använda sin telefon. I förra veckan besökte vi skolan för att se om det hela gett några effekter.

Strax efter klockan 8 på morgonen börjar Gripsholmsskolans elever trilla in. Men innan första lektionen går de äldre eleverna förbi receptionen och skolans mobilhotell.

Använder den hela tiden hemma

Majken Waldersten och Isabelle Fredriksson är två av högstadieeleverna som precis lämnat ifrån sig mobilerna för dagen.

Mobilen i skolan

– Jag tycker att det är skönt att inte ha mobilen på dagen, för man använder den så mycket hemma, säger Majken.

Du använder den mycket hemma?

– Ja, nästan hela tiden.

Hur går det för dig Isabelle?

– Det går bra. Men man är ju van vid att ha den hela tiden så det är lite jobbigt.

Ger mer lektionstid

Det är efter klagomål från elever som föräldrarådet på skolan i samråd med rektorn har tagit beslutet som har engagerat tiotusentals personer på sociala meder. Och de flesta av eleverna som SVT Nyheter Sörmland pratar med är odelat positiva till förbudet. Även lärarna tycker att de redan märkt av en skillnad.

– Man slipper det här med att eleverna ska hålla på och fippla med telefonerna, det tar koncentrationstid från lärarna. I stället för att vi lärare ska ta fem minuter för att gå runt och samla in mobiler kan vi nu använda den tiden för mer relevant lektionstid, säger Simon Karlsson, lärare i programmering och teknik.

Kan vara mer koncentrerad

Viss effekt verkar förbudet alltså redan gett. Nu har man det på prov fram till sommaren då det hela ska utvärderas. Och även Majken och Isabelle menar att förbudet, redan efter någon vecka, gett resultat.

– Man blir mer koncentrerad på skolarbetet om man inte har mobilen och inte kan kolla om man fick en snap, säger Isabelle Fredriksson.

– Nu i början känns det bra, men om ett halvår kanske vi kommer vilja ha tillbaka dem. Men just nu känns det helt okej, säger Majken Waldersten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilen i skolan

Mer i ämnet