Mikael från Eskilstuna besviken på solcellernas effekt: ”Håller inte vad de lovar”

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, som handlar om solceller har ökat. En av de som anmälde förra året är Eskilstunabon Mikael Magnusson som är besviken på effekten från sin solcellsanläggning.

2019 var en säljare från företaget Ecokraft hemma hos Mikael Magnusson för att bedöma förutsättningarna för solelproduktion på hans tak. Enligt Mikael Magnusson visade han säljaren en björk på grannens tomt som eventuellt skulle kunna skugga taket.

– Säljaren sa: ”du kommer få en offert utifrån dina förutsättningar”, säger Mikael Magnusson.

Goda förutsättningar

I avtalet står det att förutsättningarna på Mikael Magnussons fastighet lämpar sig väl för solelproduktion och att anläggningen förväntas producera 11 000 kilowattimmar per år. Detta efter att man dragit bort tio procent för eventuellt produktionsbortfall mot vad anläggningen ska klara av.

Men trots det levererar anläggningen endast cirka 8000 kilowattimmar om året. Något Mikael Magnusson är missnöjd med. 

Frånsäger sig skugga

Företaget Ecokraft vill inte ställa upp på en intervju men hänvisar, i ett mejl till SVT, till en fotnot i avtalet där de frånsäger sig skuggning.

– Det framgår väldigt tydligt, i kundens avtal, att de 11000 kilowattimmarna är under förutsättning att taket är skuggfritt från exempelvis höga byggnader eller träd, skriver vd:n Oscar Gustavsson.

Ecokraft framhåller också att ingen komplett skuggberäkning utförts då det inte är en del av deras standardstjänster.

– Vad är det då, när de kommer och gör en platsbesiktning och har gjort en individuell kalkyl?, säger Mikael Magnusson.

Väntar på ARN-beslut

Mikael Magnussons ärende har ännu inte avgjorts i ARN. Fram till den 30 november 2022 avgjordes tre liknande ärenden gällande andra företag, enligt ARN-beslut som SVT gått igenom. I samtliga fall dömde nämnden till företagens fördel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.