Hälften av de statligt anställda pendlar till jobbet från en annan kommun än där de arbetar, majoriteten från Stockholm. Det innebär att de anställda inte betalar kommunal inkomstskatt på arbetsorten. Men det är inget som oroar kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S).
– Det handlar om så mycket mer än bara den där skatteinkomsten från anställningen. Det handlar också om att du har människor som finns här i stan med erfarenhet och kompetenser och som bidrar genom att gå ner och handla på stan till exempel.
50 miljoner extra
SVT kan i dag visa att Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs tillsammans skulle kunna tjäna nära 50 extra skattemiljoner om året i de fall samtliga myndighetsanställda kunde lockas att bosätta sig i kommunen där de arbetar. För Eskilstunas del handlar det om lite mer än 40 miljoner kronor.
Hur skulle det smaka för dig som kommunalråd att ha ett antal miljoner extra?
– Det är alltid positivt. Vi vill alltid ha mer pengar i inkomster så att vi kan satsa på äldreomsorg och skola. Det hymlar vi inte med utan det är jätteviktigt. Men vi måste också vara realistiska med att väldigt avancerad myndighetsverksamhet med komplicerade arbetsuppgifter som det är fråga om här innebär det att det kommer jobba människor dels som bor i stan, men också människor som kommer från andra städer.
”Vi får se till att vara attraktiva”
I Katrineholm handlar det om nära fem miljoner kronor då 59 procent av de anställda på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen inte bor på arbetsorten.
Att nästan 60 procent väljer att bo någon annanstans och skatta där, hur ser du på det?
– Det får ju vi arbeta med och se till att vara attraktiva så att man flyttar till Katrineholm, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).
Generaldirektörerna bor i Stockholm
Ingen av de fem generaldirektörer på myndigheterna som finns i Sörmland bor på orten. Samtliga är folkbokförda i Stockholm. Jan-Olof Dahlgren, generaldirektör på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har inga planer på att flytta till Katrineholm.
– När man pendlar till Katrineholm är det ungefär en till en och en halv timmes resa och det är inte mer än om jag skulle pendla i Stockholm. Och det fungerar med pendling, så för mig har det inte varit ett alternativ att flytta. Då skulle min fru ha pendlat till Stockholm i stället.
Skattepengar att tjäna
SVT Nyheter Sörmlands granskning visar att om generaldirektörerna skulle flytta in till myndigheternas arbetsort skulle det ensamt inbringa så mycket som 1,8 miljoner extra i de kommunala kassorna.
Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten bor på Värmdö utanför Stockholm.
Skulle du kunna tänka dig att flytta till Eskilstuna?
– Den frågan har jag ställt mig själv ett antal gånger också. Jag har mandat under en sexårsperiod och när jag kom till Energimyndigheten var mina barn fortfarande på högstadiet och gymnasiet. Nu kommer de snart gå till universitetet, då får vi se om vi flyttar hit. Men det beror ju också på vad som händer efter de sex åren jag är här.
Miljoner i skatteintäkter på att få pendlarna att bosätta sig på arbetsorten
Eskilstuna – 40 152 604 kronor
Katrineholm – 4 940 049 kronor
Strängnäs – 2 633 397 kronor
Totalt 47 726 050 kronor
Fördelat på myndigheter:
Energimarknadsinspektionen – 5 082 833 kronor
Energimyndigheten -27 779 538 kronor
Fortifikationsverket – 7 290 233 kronor
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen – 4 940 049 kronor
Lotteriinspektionen – 2 633 397 kronor
Så här gjordes undersökningen:
SVT Nyheter Sörmland begärde ut personalistor över samtliga anställda vid statliga myndigheter med arbetsort i Sörmland. Därefter jämförde vi listorna med Skatteverkets folkbokföringsuppgifter i syfte att ta reda på de anställdas hemkommun. Därefter begärda vi ut skattebesked för inkomståret 2013 för de som inte var bosatta på arbetsorten.