– Det stämmer med den bild jag också har fått. Majoriteten säger att barngrupperna har minskat kraftigt, men det är ingenting jag tycker har stöd i verkligheten, säger Liberalernas gruppledare Niklas Frykman.
”Nytt sätt att räkna”
Också Miljöpartiet säger sig känna igen bilden av att barngrupperna sägs ha minskat i teorin, men inte alltid i praktiken.
Rent statistiskt ser barngrupperna i snitt ut att ha minskat i Eskilstuna kraftigt mellan 2016 och 2017. Men när politikerna debatterade förskolan på det senaste kommunfullmäktigesammanträdet handlade diskussionen bland annat om att siffrorna inte går att jämföra.
– Det är ett nytt sätt att räkna, sade barn- och utbildningsnämndens ordförande Jari Puustinen (M).
– Då blir det alltså helt meningslöst att påstå att barngrupperna har minskat, svarade Niklas Frykman (L).
”Akutartad situation”
Det nya sättet att räkna handlar om att avdelningar ska delas i mindre grupper. Men som SVT berättat ser det inte alltid ut så i verkligheten, vilket gör snittet missvisande.
Gruppledaren Marielle Lahti (MP) säger att hon talat med personal på fem förskolor som slutat avvikelserapportera tillbud för att de inte hinner och inte får någon återkoppling.
– Vi har en akutartad situation som vi upplever att majoriteten inte tar på allvar. Personal ser tillbud men hinner inte ingripa, säger Marielle Lahti.
”Miljöpartiet överdriver”
Men Jari Puustinen menar att partiet överdriver.
– Jag tycker det är tråkigt att ett parti svartmålar vår förskola på det här viset. Vi ser problemen och hanterar dem men det är ingen kvick fix, säger Jari Puustinen (M).
Puustinen säger att han förutsätter att förskolorna jobbar utifrån de villkor och regler som gäller för statsbidragen.
Om det skulle visa sig att man gjort fel då?
– Den dagen tar vi det då istället. Jag tänker inte spekulera i något när jag förutsätter att förvaltningen gör rätt, säger Jari Puustinen.