• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En kvinna och en man sitter i en soffa med varsin mobiltelefon i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland sitter han på badrummet med telefonen” – hör Eskilstunaparet Razan och Yamen berätta hur mobilerna påverkar deras relation. Foto: SVT

Mobilscroll allt oftare ett problem i parrelationer: ”Sitter med mobilen i badrummet”

Uppdaterad
Publicerad

Stör du dig på att din partner scrollar för mycket på telefonen? Då är du inte ensam – enligt parterapeuter och familjerådgivare som SVT pratat med har ämnet blivit en allt vanligare konflikt.

– Som det är nu har jag aldrig upplevt det tidigare, säger Dan Andersson, psykoterapeut i Eskilstuna.

Han har arbetat med par- och familjerelationer i över 20 års tid och sett en märkbar förändring. Allt oftare benämns just vanor kring telefoner och skärmar som ett problem i parrelationer.

– Man upplever en avsaknad av kontakt, att något annat är viktigare, säger Dan Andersson.

SVT har även pratat med Fadi Elia som är en av familjerådgivarna i Eskilstuna. Han berättar att han och hans kollegor allt oftare möter par som upplever att mobiltelefonerna stör relationen.

– Det är till och med en av mina standardfrågor numera, hur mycket de sitter med sina telefoner hemma, säger han.

Scrollande kan väcka misstänksamhet

Och det finns forskning som visar att just mobilscrollande kan förstöra relationer. Enligt en studie från Åbo universitet i Finland kan det till exempel bidra till misstänksamhet om att partnern är otrogen – något som Fadi Elia känner igen.

– Man kanske inte berättar så mycket om vad man gör på telefonen. Då kan det komma varningsklockor och man glider isär mer successivt, säger han.

Razan Kela och Yamen Kjaija har varit gifta i 13 år och berättar att diskussioner om telefonerna är vardag.

– Jag vill nog att han ska vara mer med mig, förklarar Razan.

Nyckeln till att lösa problemet är främst att prata om det med sin partner. Men det kan även krävas mer.

Hör terapeuten Dan Andersson berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.