Här berättar Lars Franzell om hur det kan gå till när man löser ett mord enligt instruktionsboken.

Mordutredningen – ett teamwork

Uppdaterad
Publicerad

Sättet att genomföra en utredning för grova våldsbrott har förändrats under de år som polischef Lars Franzell varit verksam.

– Det fanns något som hette mordbibeln förut när det gällde stora utredningar, säger han.

Från att vara mer av en handbok har man förändrat mordbibeln till ett levande dokument som förkortats PUG, polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott.

– Där beskrivs hur vi organiserar oss under en utredning och det finns även stöd att få från NOA, nationella operativa avdelningen, om man vill ha hjälp med en “second opinion”. Så det är mycket som utvecklats till det bättre, säger Lars Franzell.

Egna känslor och mordutredningar

När det handlar om grova våldsbrott och mord menar Lars Franzell att det gäller att se på utredningen i ett helikopterperspektiv.

– Poliser lär sig att koppla bort känslor och koncentrera sig på jobbet. Nu är vi proffs och ser kliniskt på alltihopa så får vi ta känslorna efteråt, säger han.

Rutinerna med avlastingssamtal är något som har utvecklats genom åren.

– Det fanns inte när jag började, då fick man prata med någon kollega, fast inte i någon organiserad form, långt därifrån, säger Lars Franzell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.