För några år sedan tillsattes en statlig utredning med uppdraget att se över hur befolkningen mer effektivt ska kunna skyddas vid händelse av höjd beredskap eller krig.
Under utredningens gång skedde Rysslands storskaliga invasion av Ukraina och efter vägen förändrades synen på hur utsatt civilbefolkningen kan komma att bli vid händelse av ett anfall mot Sverige.
Utredningen beskriver hur ryska militära angrepp ”i stor omfattning riktats direkt mot den ukrainska civilbefolkningen”.
”Kan komma att drabbas hårdare”
I utredningens sammanfattning står också att läsa:
”Mot denna bakgrund är det enligt utredningens bedömning realistiskt att utgå från att det kan finnas en påtaglig risk för att civilbefolkningen i Sverige kan komma att drabbas hårdare av ett väpnat angrepp än enligt tidigare gjorda bedömningar”.
Försvarsdepartementet jobbar med lagförslag
Nu ligger utredningen hos försvarsdepartementet som jobbar med lagförslag och målet är att komma fram till en ny inriktning för skyddsrum i Sverige.
Det snabbutreds också hur många människor som kan inrymmas i skyddade utrymmen – där har en stor del av landets kommuner identifierat olika platser som kan användas.
Enligt utredningen så bör 20-30 nya skyddsrum byggas per år i framtiden. Något som MSB ställt sig positivt till i remissvaret.
Men arbete med lagförslaget och beslut i riksdagen återstår innan det klarnar.
– Departementet håller ju på och kollar på vilka delar de ska plocka med. Om nybyggnation kommer med får vi se, säger Anders Johannesson, avdelningschef för befolkningsskydd på MSB.
ANTAL MÖJLIGA PLATSER I SKYDDADE UTRYMMEN I SÖRMLAND
- Eskilstuna: 33 240
- Flen: 1 329
- Gnesta: Ej rapporterat in
- Katrineholm: Ej rapporterat in
- Nyköping: 3 730
- Oxelösund: Ej rapporterat in
- Strängnäs: 5 550
- Trosa: Ej rapporterat in
- Vingåker: 8 884
Alla kommuner har ännu inte hunnit inventera och rapportera in.
Källa: MSB