En person håller en hand ovanför ett gammalt fotografi av två barn, som är sammanfogat med en handskriven text. Texten anger namnen ”Christina Andersson” och ”Kurt Andersson”. Det finns även andra fotografier och papper i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör antikvarien Josefine Svensson berätta om de finska barnen Christina och Kurt Andersson som skickades till sina släktingar i Nyköping för att undslippa kriget. Foto: SVT

Museet jagar minnen från andra världskriget – skickar brev till äldre i Sörmland

Publicerad

Minns du vad du gjorde när andra världskriget tog slut eller vad ni åt under ransoneringstid? Nu söker Sörmlands museum kontakt med människor i Sörmland som har personliga minnen från andra världskriget.

Personliga minnen, berättelser, brev eller föremål från krigstiden. Det är vad Sörmlands Museum söker efter just nu genom att skicka ut brev till cirka 100 personer i 90-årsåldern i samtliga kommuner.

Nidvisor

– Jag träffade en dam från Trosa som berättade om hur hon smög runt i parken vid Rönnebo pensionat för att se de tyska soldaterna som bodde där och hittade på nidvisor om dem, säger Josefine Svensson, antikvarie.

Dels kommer minnena att arkiveras för framtiden, men vissa kan även användas för utställning nästa höst.

”Sista minuten”

– Nästa år är det 80 år sedan andra världskriget tog slut och nu börjar de här personerna bli lite äldre så det är lite i sista minuten, säger Josefine Svensson.

Hör Josefine Svensson berätta om Maj-Sofie från Nyköping som försökte hjälpa sina släktingar i Finland i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.