Mikaela Öster, domare på miljöprövningsdelegationen som gett Senior Material i Eskilstuna tillstånd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikaela Öster, domare på Miljöprövningsdelegationen, om varför myndigheten gav Senior Material klartecken att släppa ut stora mängder metylenklorid. Foto: SVT

Miljömyndigheten: Därför fick Senior Material tillstånd – trots stora utsläpp av metylenklorid

Uppdaterad
Publicerad

Miljöprövningsdelegationen gav Senior Material tillstånd att släppa ut hundratals ton av det giftiga ämnet metylenklorid. Sedan dess har en stor rädsla spridit sig i Eskilstuna.

– Vi har fått många mejl och telefonsamtal från oroliga boende, säger Mikaela Öster, domare på miljöprövningsdelegation.

Under sommaren har en proteströrelse växt fram på sociala medier där flera tusen personer kräver att Senior Materials framtida fabrik utanför Eskilstuna stoppas. Det som framför allt har gjort många oroliga är att företaget fått tillstånd att årligen släppa ut maximalt 900 ton av det giftiga ämnet metylenklorid i luften.

– Jag kan förstå det i och med att det är ett väldigt stort utsläpp. Men det handlar om mycket låga koncentrationer i mycket höga luftflöden, säger Mikaela Öster.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Enligt Öster hade delegationen inga invändningar mot kvaliteten på den utredning som bolaget presenterade i sin ansökan. Beräkningar visar att utsläppen kommer att understiga de riktvärden som bland annat har ställts upp av världshälsoorganisationen WHO.

Då kan tillståndet återkallas

Mikaela Öster nämner också att bolagets skulle ta en stor risk om det inte presenterat en så gedigen utredning som möjligt.

– Inger man en utredning som är vilseledande eller felaktig så är det grund att återkalla tillståndet, säger hon.

Metylenklorids hälsofarliga egenskaper anses framför allt vara ett arbetsmiljöproblem, men det är också en växthusgas som bidrar till negativ klimatpåverkan.

I villkoren för tillståndet ingår bland annat att företaget ska arbeta för att få bort metylenklorid från tillverkningen.

– Efter prövotiden har vi möjlighet att besluta om strängare villkor så det ligger i bolagets intresse att medverka i den processen.

Brister i kommunikationen

Miljöprövningsdelegation hade invändningar emot hur bolaget hade skött kommunikationen med de närboende.

– Det är klart att det hade varit bra om bolaget på ett tydligare sätt och i ett tidigt skede hade kunnat förklara vad det handlar om, säger Mikaela Öster.

Bolaget har efter kritikstormen lagt ut information på sin hemsida om användningen av metylenklorid. Senior Materials kommunikationschef säger samtidigt i en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren att bolaget inte anser att det är deras roll att informera allmänheten. Hon menar att det är myndigheters och politikers skyldighet.

”Vårt ansvar är att säkerställa att processen för att erhålla tillstånd går rätt till – inte att bevisa för allmänheten att lösningsmedlet är säkert”, skriver hon.

Därför fick fabriken tillstånd – hör domaren Mikaela Öster i videoklippet ovanför

MYNDIGHETETERNAS TILLSTÅND

Senior Materials planerade användning av metylenklorid bygger på två tillståndsbeslut.

Kemikalieinspektionen har gett en dispens för användning av medlet i produktionen i fabriken. Dispens behövs då medlet av arbetsmiljöskäl varit förbjudet sedan 1996.

Dispensen gäller från 1 juni 2023 och två år framåt, och kan sedan förnyas. Totalt 2 770 ton metylenklorid får hanteras i verksamheten.

(Senior har ännu inte börjat använda kemikalien. Den nya fabrik där den ska användas är under uppbyggnad.)

Villkor för dispensen är att ett alternativ till lösningsmedlet saknas, att företaget fortlöpande undersöker alternativ till metylenklorid och att det minimerar risken för att arbetstagare exponeras för ämnet.

Miljöprövningsdelegationen, vid länsstyrelsen i Uppsala, har därefter gett miljötillstånd för Seniors bygge av den nya fabrik där metylenklorid ska användas i tillverkningsprocessen.

Beslutet, som även har prövats av mark- och miljödomstolen, säger att maximalt 900 ton metylenklorid per år får släppas ut till luft, under en prövoperiod som pågår i två år från det att fabriken börjar använda kemikalien.

Under tiden måste bolaget vidta ytterligare åtgärder för att reducera utsläpp av metylenklorid utifrån bästa möjliga teknik, innan de slutliga villkoren för tillståndet slås fast.

Senior har fem år på sig att sätta igång, annars löper miljötillståndet ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet