Lokalhistorikern Leif Persson framför den moderna runstenen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Persson kan trots sin breda kunskap om Torshälla och dess historia, fortfarande inte begripa hur runstenen hamnade på parkeringsplatsen vid Kofältet. Foto: Jesper Johansson/SVT

Mysteriet kring runstenen i Torshälla – skaparen finns i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en okänd runsten dykt upp på parkeringsplatsen intill Kofältet i Torshälla var det flera boende i området som undrade vad det var för sten och hur den hamnat där.

Leif Persson, författare med intresse för Torshällas historia, var minst sagt förbryllad när han först fick höra om stenen.

– Det var väldigt många frågor som dök upp i huvudet. Min första tanke var att den inte stod på sin plats, säger Leif, som tror att stenen transporterats till platsen i samband med ett bygg- eller markarbete i närområdet.

Modern variant

Magnus Källström, docent och runforskare vid Riksantikvarieämbetet, insåg snabbt att det handlade om en modernare runsten, delvis eftersom namn som ”Mats” och ”Dennis” förekom i skriften. Han tolkar även in ”dricka öl” bland runorna.

– Att den är sentida ser man direkt. Så ser ingen runsten ut i Södermanland och ingen viking hette Mats, skriver han i ett meddelande.

Magnus konstaterar även att språket är en blandning mellan modern svenska och ogrammatiskt fornspråk, vilket gör runstenens budskap lite svårare att tolka.

Spekulationer tog fart

Efter att Leif Persson gjort ett inlägg på en Facebook-sida om Eskilstunas historia började folk att spekulera varifrån stenen kom och vem som skapat den. Och plötsligt dök skaparen bakom stenen själv upp.

I klippet hör du historieförfattaren Leif om när han fick syn på runstenen – och skaparen som ristade stenen för 15 år sedan inför Vikingaspelen i Torshälla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.