Av de 8 600 sörmländska kvinnorna som fått erbjudandet är det bara drygt 20 procent som tackat ja. Regionen har därför inlett ett samarbete med vårdcentralerna för att gå steget längre och inte bara skicka ut information.
– Vissa vårdcentraler skickar ut bokade tider, andra erbjuder drop in. Information om det här hittar man på 1177.se, säger barnmorskan Chatarina Strömbäck.
Någon avgift om man missar sin tid blir det inte, eftersom bokningen är att betrakta som en inbjudan.
Mer effektivt än tidigare vaccin
Hon tror att många missat möjligheten eftersom de anmält att de har en digital brevlåda som de sen glömt bort. Andra tror att de har ett bra skydd, eftersom de fick HPV-vaccin under skoltiden genom det nationella vaccinationsprogrammet.
– Men det här är ett nytt vaccin som täcker många fler olika typer av HPV-virus, säger Chatarina Strömbäck.
I klippet ovan berättar hon om HPV-viruset och varför hon rekommenderar att de som erbjudits att delta i studien och få gratis vaccin ska tacka ja .
Målet: Att utrota livmoderhalscancer
HPV-virus finns i olika former och smittar via sexuell kontakt. Viruset kan finnas i kroppen i många år utan att man märker av det, men det kan också leda till att det utvecklas sjukdomar.
Vissa HPV-virus kan orsaka könssjukdomen kondylom, cellförändringar på livmoderhalstappen samt cancer på livmoderhalsen, analen, penisen och munnen.
Livmoderhalscancer är en av de vanligaste cancerformerna hos kvinnor. Den orsakas nästan uteslutande av ett HPV-virus. Genom att vaccinera en tillräckligt stor del av befolkningen mot HPV kan sjukdomen mer eller mindre utrotas.
Studien som Karolinska institutet genomför riktar in sig på kvinnor födda 1994–1999 just för att det är en särskilt hårt drabbad grupp av HPV. Om 70 procent av dessa vaccinerar sig skulle smittspridningen minska kraftigt. Men hittills har bara omkring en tredjedel av kvinnorna i målgruppen tackat ja till vaccinet.
Källa: 1177.se och Cancerfonden