Alkoholservering på krogarna i Eskilstuna får fortsätta till 03

Uppdaterad
Publicerad

Efter en provperiod har kommun nu beslutat att restauranger i Eskilstunas stadskärna ska få fortsätta servera alkohol fram till klockan 03.00. Enligt kommunen har den längre serveringstiden inte haft några negativa effekter.

– Nattlivet har fortsatt som vanligt, vilket gör att vi kan ge krögarna fortsatt flexibilitet, säger Geerth Gustavsson (S), ordförande i Räddningstjänst- och tillståndsnämnden i ett pressmeddelande.

Den utvärdering som kommun gjort visar att:

• Omhändertaganden för berusning (LOB) har inte ökat.
• Fyra klagomål om ljudstörningar inkom under sommaren, vilket är normal nivå.
• Antalet anmälda våldsbrott på natten har varit stabilt under första halvåret 2024.

Olika erfarenheter

Under provperioden har krögarna i Eskilstuna centrum haft olika erfarenheter. Vissa har sett ökad omsättning och fler gäster, medan andra inte märkt någon större skillnad, skriver kommunen.

I juni gav polisen en annan bild av läget.
– Det har blivit mer fylleri, mer slagsmål och mer problem, sa kommunpolisen Peter Sigurd då.

I klippet nedan berättar han mer om polisens syn på de längre öppettiderna. Där ger även Geerth Gustavsson sin syn på saken.

En polis som står framför polishuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska det vara förlängda öppettider på krogen? Hör kommunpolisen Peter Sigurd och nämndordförande Geerth Gustavsson (S) debattera i klippet ovan. Foto: Aymen Mussa/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.