Robert Lindman har hittat en donator. Nu återstår en tuff kamp mot leukemin, men ett nytt hopp har tänts för fyrabarnspappan. Foto: TT och privat

Nu har cancersjuke Robert hittat en donator: ”Har fått en chans”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu går han igenom en fjärde behandling med cellgifter. En tuff prövning, men det finns ett ljus i tunneln: fyrabarnspappan Robert som drabbats av leukemi har hittat en donator.

– Det var så klart en förlösande känsla att veta att jag nu åtminstone får en chans, säger han.

Robert Lindman är ursprungligen från Vingåker men bor i dag på landet, mellan Katrineholm och östgötska Rejmyre. Han är fyrabarnsfar och har blodcancer, leukemi. En mycket allvarlig sjukdom där han behöver en stamcellsdonator för att kunna göra en transplantation.

Vädjade på sociala medier – fick donator

I ett inlägg på Facebook, som delades tusentals gånger, vädjade han om att människor ska registrera sig som donatorer till donationsregistret Tobiasregistret. Och i veckan fick han så det positiva beskedet. 

– Det var så klart en förlösande känsla att veta att man nu åtminstone får en chans att besegra sjukdomen, för utan donator hade det inte varit möjligt, säger Robert och fortsätter:

– Man blir så nedsatt av cellgiftsbehandlingen att det tyvärr inte fanns kraft för en liten segerdans, men det var skönt att kunna meddela alla i omgivningen att det nu är klart med donator.

Transplantation i mars

Efter att Robert genomgått den fjärde cellgiftsbehandlingen blir det en liten paus innan en femte behandling sätts in för att förbereda honom inför transplantationen i slutet av mars.

Det är dock två riktigt kritiska år efter transplantationen där patienter i Roberts ålderspann åtminstone har en större chans att överleva än motsatsen.

– Men allt kan hända, så den värsta perioden i kampen mot sjukdom ligger framför mig. Men i och med att jag nu har en donator så har jag fått en chans som jag definitivt tänker ta.

40 000 nya registreringar

Tobiasregistrets pressansvarige Michaela Stany säger att det kommit in närmare 40 000 nya registreringar till registret efter att Robert Lindman gått ut med sin vädjan i sociala medier.

– Vi är så tacksamma. Det är en till två Robert om dagen som insjuknar i Sverige. Men nu är det viktigt att de som anmält sig också skickar tillbaka topsarna i sina testkit, så de blir registrerade. Det är runt 30 procent som inte gör det. Det är viktigt att man är villig att ställa upp som donator, säger hon.

Det här är Tobiasregistret

Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Registret startades 1992 av föräldrarna till Tobias Storch som avled 17 år gammal i väntan på stamceller.

I Tobiasregistret finns potentiella givare av blodstamceller – och deras så kallade HLA-typ – registrerade. Det är dit sjukvården vänder sig när någon behöver en transplantation av blodstamceller.

Finner man ingen i det svenska registret söker man vidare till liknande register i resten av världen.

Källa: Tobiasregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.