Projektledaren Niclas Westin berättar vad omställningen på SSAB i Oxelösund går ut på i praktiken. Foto: SSAB/TT

Nu inleds SSAB:s fossilomställning

Uppdaterad
Publicerad

I och med att det nu är klart var mångmiljardprojektet Hybrit ska byggas så kan nu SSAB i Oxelösund ta nästa steg mot att producera stål på fossilfri väg. Nu ska anläggningen delvis byggas om för att möta det nya sättet att producera.

I ett första skede kommer runt en miljard kronor att investeras i Oxelösund och på sikt är totalt 4,2 miljarder avsatt för omställningsprojektet. Målet är att bli först i världen med att leverera fossilfritt stål 2026.

– Det här är en unik möjlighet och ett enormt teknikhopp, säger Tor Bengtsson af Sillén, personalchef på SSAB i Oxelösund.

Enligt Tor Bengtsson af Sillén kommer utvecklingen av anläggningen som nu inleds att trygga produktion och arbetstillfällen i åtminstone 50 år framåt.

– En industrisite som du investerat över en miljard kronor i flyttar du inte på bara sådär, säger han.

SSAB i Oxelösund är den största privata arbetsgivaren i Sörmland med totalt 2 400 anställda på stålverket och i den tillhörande hamnen.

I videoklippet ovan berättar projektledare Niclas Westin vad som kommer hända i praktiken när omställningen startar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.