Nu slopas kommunernas veto mot sprutbyte

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas riksdagen fatta beslut om att slopa kommunernas vetorätt mot att införa sprutbytesprogram för missbrukare. Det öppnar vägen för Sörmland sprutbytesprogram att dra igång under året.

Beslutet i riksdagen under onsdagen kan ses som en knäpp på näsan åt de kommuner som vägrat att införa ett sådant program.

Katrineholm är den Sörmlandskommun som varit mest emot sprututbyten för människor som injicerar narkotika.

Även andra kommuner har varit skeptiska. I Eskilstuna har politikerna avvisat idén vid olika tillfällen.

Ska minska sjukdomsutbrott

I december beslutade dock landstinget att starta en sprutbytesverksamhet på Mälarsjukhuset. Den ska dra igång under året och kostar 1,6 miljoner kronor. Syftet är att minska spridningen av HIV och hepatiter bland personer med intravenöst missbruk.

En förutsättning var att riksdagen tar bort den kommunala vetorätten, något som riksdagen väntas göra under onsdagen.

I och med beslutet renodlas ansvaret för sprutbytesprogrammen till landstingen. Åldern för att delta i ett program sänks från 20 till 18 år och det kommer alltså inte längre att vara möjligt för kommunerna att säga nej, om landstinget vill införa ett sådant program.

”Måste balanseras”

– Det tycker vi är bra. Det är inte riktigt att kommunerna ska kunna lägga in sitt veto, eftersom det här till syvende och sist är en landstingsdriven verksamhet. Det innebär på intet sätt att vi vill se en mer liberal narkotikapolitik, men den politik vi har måste balanseras med en skadereducerande verksamhet och där är sprutbytesprogram ett viktigt inslag, säger Mikael Malm, handläggare på Sveriges kommuner och landsting, till TT.

Folkhälsomyndigheten är också positiv till beslutet. Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell finns det överväldigande mycket kunskap som talar för att programmen inte bara minskar smittspridningen av hiv, hepatit B och C, utan även öppnar upp ovärderliga kontaktytor mot missbrukarna.

– Det här är en mycket svårnådd grupp som ofta har andra medicinska problem och är i behov av stöd, säger Anders Tegnell.

Finns på få platser

Men ”gratis sprutor till knarkare” är kontroversiellt. Trots att möjligheten funnits en längre tid existerar sprutbytesprogram endast på sex mottagningar i tre landsting. Först ut var Malmö-Lund i Skåne, följt av Stockholm och Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.