• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Scanpix/SVT

Nu utreds de falska kronorna av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Igår trädde mannen bakom de falska enkronorna som smädar kungen fram. Ett konstprojekt hävdar han – men polisen i Eskilstuna utreder om brott begåtts.

”Vår horkarl till kung” – så står det på de åtta enkronors-mynt som Karl Fredrik Mattsson tillverkat. Fler än så är dom inte – men polisen i Eskilstuna utreder ändå brott under rubriken penningförfalskning.

– Det här ärendet är en juridisk knäckfråga. Finanspolisen och rikskriminalen håller på och tittar på det här, säger Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

Ville prägla 14 mynt

Det var i början av maj som Mattson åkte till Eskilstuna och företaget Svenska Medalj. Han ville ha hjälp med att prägla 14 medaljer. Medaljer som han planerade att senare slipa ner och fälla in i riktiga enkronor.

Erik Åberg, vd för Svenska Medalj AB:

– När vår fabrikschef hade präglat den först medaljen och såg motivet togs verktyget direkt ner och mannen ombads avvika från lokalen.

Den enda färdiga medaljen som präglades klippte personalen sönder. Dessutom gjorde man en polisanmälan.

Inte förhörd

När Mattsson igår trädde fram på en presskonferens talade han om myntförfalskningen som ett konstverk. Han avslöjade inte vem eller vilka som till slut hjälpt honom att tillverka mynten.

Polisen har ännu inte förhört Matsson, han är inte heller formellt misstänkt.

– Principiellt är det här med betalningsmedel så viktigt för hela samhällsstrukturen att man måste vara väldigt noggrann och gå till botten med alla tänkbara fall av penningförfalskning, säger Fredrik Wallén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.