Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, fick 41 procent av rösterna i valet om en ny ärkebiskop i Sverige. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ny ärkebiskop vald – Johan Dalman föll på målsnöret

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen valdes Sveriges nya ärkebiskop. Martin Modéus i Linköpings stift fick 59 procent av rösterna medan Strängnäs stifts biskop, Johan Dalman, föll på målsnöret med 41 procent av rösterna, enligt det preliminära resultatet.

I mitten av maj hölls den första valomgången om Svenska kyrkans nya ärkebiskop. Till första valomgången fanns fem kandidater och de som fick flest röster var Martin Modéus som fick 37,8 procent av rösterna – medan Johan Dalman fick 28,7 procent.

Eftersom ingen fick mer än 50 procent av rösterna gick de två vidare till en andra valomgång som avgjordes under onsdagen. Där kammade Martin Modéus hem vinsten med 59 procent av rösterna och Johan Dalman fick 41 procent av rösterna.

Det blir alltså Martin Modéus som tar över efter Antje Jackelén. Han tas emot som ny ärkebiskop i en gudtjänst i Uppsala domkyrka den 4 december.

”En guldplats”

När SVT pratar med Johan Dalman på onsdagseftermiddagen är han vid gott mod trots förlusten.

– Det är bra, men naturligtvis går ju luften ur luftmadrassen. I dag är det ju en silverplats, men ärligt talat är det en guldplats att fortsätta vara kvar i Strängnäs, säger han.

Johan Dalman berättar att han känt och arbetat med Martin Modéus i 20 år och är glad för hans skull.

– Jag tror att han kommer lägga mycket krut på de lokala församlingarna, att se till och värna om de små sammanhangen.

Vill inte kandidera igen

På frågan om Johan Dalman vill kandidera igen är han tveksam. Tveksamheten beror på att han i dag är 62 år och inte kommer vara yngre vid nästa ärkebiskopsval.

– Då är det kanske annat som gäller, säger han.

Ärkebiskopen är Svenska kyrkans främsta företrädare i Sverige och i internationella sammanhang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.